Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak náhoda ovlivňuje naše životy

Napadlo vás někdy, čím to je, že se série knih Harry Potter stala tak ohromně úspěšnou (světově prodáno už přes 400 milionů výtisků), zatímco na stohy žánrově podobných knih sedá v obchodech prach? Je opravdu Harry Potter o tolik lepší, než konkureční tituly? Leonard Mlodinow, expert na teorii pravděpodobnosti a profesor na Caltechu, říká ve své nejnovější knize, že nikoliv. Ve skutečnosti o tom, jestli se někdo stane slavným spisovatelem a někdo zůstane neznámým pisálkem, rozhoduje mnohem více náhoda, než schopnosti autora či to, jak je kniha "dobrá".  

Dokladuje to mimojiné i tím, že autorku J. K. Rowlingovou odmítli s prvním dílem Harry Pottera hned v devíti nakladatelstvích. Lidé mají sklon myslet si, že když je nějaká kniha první v žebříčku prodejnosti, že je to kniha kvalitní. Že když někdo bere jako generální ředitel milionový plat, musí to být vysoce schopný a vzdělaný člověk. A že herecká celebrita musí mít mimořádný talent, když je tak úspěšná. Jenže dobrých herců jsou tisíce, celebrit jen pár. Ve skutečnosti tedy o  úspěchu rozhodne spíš náhoda. Napsal jste knihu a nakladatel vám ji odmítnul? To vůbec nemusí znamenat, že vaše kniha je špatná. Zkuste se na to podívat takto: na rozhodnutí nakladatele mohla mít vliv celá řada faktorů, které nemůžete ovlivnit - že se dotyčný nakladatel špatně vyspal, rozešla se s ním přítelkyně, má prostě jiný vkus na knihy, má předsudky, atd...tedy z vašeho úhlu pohledu náhodné faktory, které nemůžete ovlivnit. Mlodinow tedy radí: Náhodným procesům pomůžete tím, že zkoušítě opakovaně. Proto větší úspěch v životě nemají ani tak lidé schopnější, jako spíš vytrvalejší. Rowlingové, které to nevzdaly ani po 9. odmítnutí, Brucové Wilisové, kteří nevzdali snahu se prosadit ani po řadě neuspěšných let a konkurzech. Kdysi jsem pracoval pro jednu českou banku zrovna v době kdy přišla změna vedení. Nový ředitel divize byl mladý dravý sebevědomý muž, který byl přesvědčený že vytvoří z naši divize během několika let jedničku na českém trhu v poskytování spotřebitelských úvěrů. S tímto plánem ale žalostně selhal. Dnes po několika letech neštěkne po spotřebitelských úvěrech této banky ani pes. S odstupem času se tedy nezdá, že by se tento manager dostal na své skvěle placené místo díky svým schopnostem. Spíš měl prostě štěstí. Dokázal přesvědčit své nadřízené o vizi, která se ukázala být nesmyslná a neúspěšná.

V jednom velmi zajímavém experimentu bylo přes 14 tisíc účastníků požádáno, aby si poslechli a ohodnotili - a v případě zájmi si i stáhli - skladby kapel, které nikdy předtím neslyšeli. Účastníci byli rozdělení do osmi oddělených "světů" a údaje o popularitě, které viděli u jednotlivých skladeb se týkaly pouze jejich světa. Všichni umělci ve všech světech začínali s nulovou popularitou a vyvíjeli se ve všech světech nezávisle. Začaly se dít zajímavé věci. Popularita se v jednotlivých "světech" dramaticky lišila. Některé skladby, které byly v jednom světě na prvním místě v popularitě, byly v jiném "světě" naprosté propadáky a naopak. Experimentátoři také zjistili ,že když v rané fázi byla některá skladba častěji stažena, její zdanlivá popularita ovlivnila budoucí nákupy. Tento malý náhodný efekt způsobil, že se na danou skladbu nabalovali další a další zájemci, tedy po způsobu valící se sněhové koule. Pokud se tedy nějaké desky prodá milion kusů, nemusí to vůbec znamenat, že daná kapela je lepší, než její konkurence. Jen měla štěstí. K popularitě ji dopomohla souhra příznivá souhra náhodných faktorů.  

V jiném experimentu ukázali učástnikům kruh, na kterém se náhodně rozsvěcovaly světla. Pokusným subjektům bylo řečeno, že když se budou soustředit, mohou telepaticky ovlivňit světla tak, že se budou rozsvěcovat ve směru hodinových ručiček. Překvapení učastnici si opravdu mysleli, že se jim to daří. Když půlku lidí vyzvali, aby rozsvěcovali světla ve směru hodinových ručiček a druhou půlku proti směru, obě skupiny byly přesvědčeny, že se jim to povedlo. Viděli v náhodném rozsvěcování světel systém, který tam nebyl. Tento experiment může vysvětlovat, proč jsou někteří lidé přesvědčení, že ovládají telekinezi nebo dokonce počasí (ano, i takoví lidé jsou mezi námi), třebaže mraky nad jejich hlavami jeví pramalý zájem o jejich přání.

Náhody a pravděpodobnosti se ale týkají naších životů v mnoha dalších ohledech. Řekněme, že vás bolí zub. Někdo vám doporučí, že na bolest zubů je dobrý zelený čaj. Tak si tedy koupíte zelený čaj a vypijete ho celé litry. Další den vás zub bolet přestane. Je to díky čaji anebo je to jen náhoda? Jak to poznáte? Správná odpověd je, že nepoznáte. Pokud budete tvrdit na základě této jedné zkušenosti, že zelený čaj je dobrý na bolest zubů, je to nesmysl. Nevíte totiž, jestli by ten zub nepřestal bolet i kdybyste ten čaj nepil. Přesto se podobných soudů dopouští lidé neustále. Miliardy lidí věří alternativní medicíně jako je homeopatie, přestože jsou pádné důkazy, že funguje jenom jako placebo. Jak píše Mlodinov ve své knize: Výzkumy došly k závěru, že lidé mají velice mylnou představu o náhodnosti...Nepoznají ji, když se s ní střetnou a nedokaží ji vytvořit, když chtějí. A co je horší, roli náhody v našich životech mylně hodnotí a přijímají rozhodnutí, která evidentně nejsou v jejich nejlepších zájmu."

Experimenty s házením mincí poukázaly na časté mylné přesvědčení lidí, že při delším tréninku by se jejich úspěšnost v hádání, na kterou stranu mince dopadne, zlepšila. A to navzdory povědomí o tom, že mince padají zcela náhodně. Přesto se chovají, jako by to náhodný jev nebyl.  Řada podobných příkladů by se našla i z reálného života. Řekněme, že máte telefon určitého výrobce a ten vám přestane fungovat. Koupíte si tedy nový telefon od stejného výrobce a ten vám časem přestane fungovat taky. Řeknete si, že jde o náhodu, nebo začnete svým kamarádům tvrdit, že dotyčný výrobce vyrábí zmetky? Málokdo si před takovým výrokem udělá statistickou analýzu, jestli je procento poruchovosti vyšší, než u ostatních výrobců. Možná jste měl prostě smůlu a řadě dalších uživatelů telefony stejné značky fungují bez problémů. A možná taky ne.

Vezměme si ještě jednou příklad zeleného čaje. O jeho prospěšnosti či neprospěšnosti již bylo vydáno mnoho studií, na základě kterých pak vyšly články v novinách, které jednou tvrdí "že zelený čaj působí proti rakovině" kdežto za týden se dozvíte z jiného článku že "zelený čaj škodí zdraví" a tak stále dokola. Když si je ale přečtete pořádně, tak se dozvíte například, že ze zkoumaného vzorku lidí, ti, kteří pijí zelený čaj, mají řekněme o 30% nižší výskyt rakoviny. To je ale něco jiného, než tvrdit, že zelený čaj snižuje riziko rakoviny. Onen nižší výskyt rakoviny u pijáků čaje v dané studii může být čistě náhodný, popřípadě může souviset s něčím úplně jiným, než se zeleným čajem. Můžeme třeba říct, že lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou celkově jiní lidé, než ti, kteří ho nepijí. Může to být například tak, že pijáci zeleného čaje obecně pijí méně alkoholu, méně kouří, celkově se více starají o své zdraví více, než nepijáci. Tyto a další efekty není snadné oddělit. Proto například v nedávném hodnocení 51 studií o zeleném čaji musela hlavní autorka Katja Boehm konstatovat, že "navzdory velkému počtu hodnocených prací, stále není jasné, zda zelený čaj může opravdu zabránit vzniku různých druhů rakoviny."

Čistě náhodou se tedy občas stává, že určitý lék se zdá fungovat, třebaže tomu tak není. Někdy se také čistě náhodou stává, že výměnu managera následuje růst zisku a tento úspěch je připisován jemu, i když s ním neměl nic společného. Čistě náhodou se občas zdá, že astrologie funguje, třebaže bylo prokázano, že občasné úspěšné předpovědi jsou na úrovni náhody. Občas se zdá, že modlitba za něčí uzdravení se vyplnila, ačkoli bylo prokázano, že případné zlepšení stavu po modlitbě je rovněž na úrovni náhody. Aby se náhoda rozlíšila od skutečného efektu, je třeba velké množství pokusných subjektů, pečlivě navržené a provedené studie s pečlivým a správným použitím statistických metod. V případě zeleného čaje zatím ani to nepomohlo k nalezení jednoznačných výsledků, což naznačuje, že příznivý efekt zeleného čaje na zdraví, pokud nějaký vůbec je, tak je velmi malý. Historky typu "babička říkala, že ji po tom mátovém čaji přestaly bolet klouby" mají tedy při zjišťování skutečného léčebného efektu prakticky nulovou hodnotu. Přesto příklady tohoto typu bere většina lidí běžně zcela vážně a řídí se podle nich v životě.

Jsou lidé, kteří tvrdí, že náhoda neexistuje, že vše se děje z nějakého důvodu. Jeden ze zakladatelů kvantové fyziky Max Bohr ale naopak prohlásil, že "náhoda je fundamentálnější koncept, než kauzalita." Vskutku se ukázalo, že na úrovni atomů se dějí události ryze náhodné a nepředvídatelné. Třeba takový radioaktivní rozpad atomů. Jediné, co lze u tohoto jevu předpovědět je, že z určitého množství prvku A se polovina atomů za určitý čas přemění na prvek B. Nelze už ale říct, kdy se ten který konkrétní atom rozpadne a to ani v principu. Ani kdybychom znali veškeré vlastnosti toho atomu i všech okolností, které by jeho rozpad mohly ovlivnit. Možná vás napadne, že přesto o náhodu nejde, že rozpad atomů se určitě přece jenom řídí podle nějakých přesně daných zákonů, jen na ně vědci zatím nepřišli. Tento názor má ve vědecké komunitě název teorie skrytých proměnných. Jedná se ovšem o názor zcela okrajový, který málokdo mezi vědci bere vážně. Jak napsal na svém blogu strunový fyzik Luboš Motl: "Po pečlivém zhodnocení důkazů společně s důmyslnými myšlenkovými experimenty, je závěr zcela jasný. Skryté proměnné nemůžou fungovat a mikroskopický svět se nemůže řídit deterministickými zákony. Pokud to někdo shledává z filozofického hlediska problematické, je to pouze jeho psychologický problém."

Rozpad atomů je tedy věc ryze náhodná. Je velmi pravděpodobné, že i vznik vesmíru byla nejspíš událost náhodná, ničím neřízená, třebaže by většina lidstva ráda ve vzniku našeho vesmíru viděla akt stvoření.

Fakt, že náhoda se vyskytuje na každém kroku a ovlivňuje naše životy, není sám o sobě ani dobrý, ani špatný. Povědomí o vlivu náhod ale může přispět k racionálnějšímu a objektivnějšímu rozhodování. Proto je dobré o tom vědět.

Autor: Roman Polach | čtvrtek 22.10.2009 15:12 | karma článku: 20,55 | přečteno: 2152x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..