Krach klimatické dohody v Kodani bude svět stát bilion dolarů

11. 11. 2010 9:40:46
Jestli chce svět dosáhnout stabilizace obsahu CO2 v atmosféře na 450 ppm, bude to stát 11,6 bilionů (bilion = 1 000 miliard) dolarů. Uvádí to zpráva World Energy Outlook Mezinárodní agentury pro energii (IEA), o které informoval vědecký časopis Nature. IEA zvýšila svůj odhad oproti loňskému roku o 1 bilion dolarů v důsledku krachu jednání o snížení emisí v Kodani. Neochota světa investovat teď do snížení emisí, nás bude stát mnohem více peněz v budoucnu.

Tyto investice však jednou budou muset přijít tak jako tak, protože cena za nicnedělání je mnohem vyšší, například podle studie International Institute for Environment and Development by nás následky globálního oteplování mohly stát 1240 bilionů dolarů, přičemž s přijetím adaptačních opatření by to bylo "jen" 890 bilionů.

hadleyclimatemodeltempbigsmall.JPG

Jak se má změnit do roku 2100 teplota v závislosti na emisích CO2 ukazuje projekce Hadley Center na obrázku. Stabilizaci obsahu CO2 v atmosféře na 450 ppm odpovídá zvýšení globální teploty "jen" o 2 stupně Celsia oproti době před začátkem industriální éry, což je ten nejoptimističtější scénář. Ačkoli se může zdát, že nárůst průměrné teploty o několik stupňů není velký problém, v praxi to znamená stále častější vlny veder na mnoha místech světa, sucha, růst hladiny moře do roku 2100 o jeden až dva metry, zničenou úrodu, vyšší úmrtnost a častější a silnější přívalové deště a povodně. Jak bude vypadat typický obrázek světa za pár desítek let jsme mohli vidět na letošní vlně rekordních veder v Rusku, kterou doprovázely obrovské lesní požáry, škody na úrodě a která si vyžádala jenom v Moskvě na 11 000 mrtvých ,přičemž odhadovaná škoda na majetku je 15 miliard dolarů. Pesimistické vyhlídky potvrzuje i nedávná studie National Center for Atmospheric Research, podle které budou sucha ke konci tohoto století ohrožovat velkou část planety a na některých místech by mohly dosáhnout v "moderní historii nevídaných rozměrů".

Už teď se nevídaná sucha objevují i na zcela nečekaných místech, například v roce 2005 v Amazonii. Tehdy se říkalo, že podobná sucha nastávají v oblasti tak jednou za 100 let. Jenže letos jsou sucha zpátky. V Amazonce a přilehlých řekách je tak málo vody, že to na některých místech znemožnilo lodní dopravu a odřízlo města od světa.

Je zkrátka stále více jasné, že něco se s globálním oteplováním dělat musí. Pokud tedy nespoleháte na Bibli jako jeden americký kongresmen, který řekl, že "globální oteplování zemi nezničí, protože to Bůh slíbil Noemu."

Autor: Roman Polach | čtvrtek 11.11.2010 9:40 | karma článku: 9.57 | přečteno: 1884x

Další články blogera

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma článku: 44.79 | Přečteno: 3983 | Diskuse

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma článku: 31.42 | Přečteno: 1735 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4425

Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...