Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další trapas klimatických popíračů

Roy Spencer, který pracuje na univerzitě v Hunstsvillu, je spolupracovníkem NASA a spoluautorem satelitního měření globálních teplot UAH, patří mezi prominentní popírače globálního oteplování a evoluce. Jako věděc nemá zrovna dobrou pověst, protože jeho satelitní měření teplot díky matematické chybě ukazovalo menší oteplování než pozemní poměření, což přispělo k dlouho let udržovanému mýtu, že podle satelitů žádné globální oteplování není. Spencer trval na správnosti svých dat 13 let, než mu jiní vědci dotyčnou chybu našli a opravili. Jenže klimatičti popírači nemají ve svých řadách mnoho klimatologů, proto i Spencerova autorita je lepší než nic.

Před měsícem se Spencer dostal znovu do světových médií publikováním kontroverzní studie, o které stanice Fox News napsala "Ukazují data NASA, že oteplování zmizelo ve vesmíru?" a časopis Forbes s titulkem "Nová data NASA ukazují zející díru v alarmismu globálního oteplování." Chytli se i obvyklí podezřelí na českém internetu - popírač Vítězslav Kremlík a hlásná trouba protivědecké klimatické lobby server osel.cz.

Celá mediální bublina se točí kolem studie, kterou se Spencerovi podařilo publikovat v málo známém časopise Remote Sensing, který nemá s klimatologií nic společného, zřejmě potom, co jeho článek odmítly věhlasnější vědecké časopisy. Spencer v podstatě vyrobil vlastní jednoduchý klimatický model, který prý odpovídá naměřeným teplotám lépe, než modely IPCC, což podle něj dokazuje, že CO2 pohlcuje mnohem méně tepla, než "alarmisté" tvrdili. V kostce tvrdí, že za současné globální oteplování mohou mraky - tedy přírodní variace ve výskytu oblačnosti.

Co už ale čeští popírači v návalu euforie zapomněli zmínit, jsou reakce ostatních vědců a ty byly velice kritické, jako první o tom tehdy informoval server livescience ve svém článku.

Kritiku studie napsal i přední americký klimatolog Kevin Trenberth, podle kterého je Spencerův model natolik zjednodušený, že je v podstatě k ničemu - "nemá realistický oceán, nemá El Niňo ani hydrologický cyklus a byl nastaven tak, aby dal výsledek, který potřeboval."

Ke kritice se přidal i profesor geochemie Barry Bickmorem, který přesvědčive ukázal, že Spencerův model se svými volně nastavitelnými parametry může dojít k v podstatě jakémukoli výsledku.

To nejlepší ale mělo teprve přijít. V pátek 2. září odstoupil kvůli Spencerově článku hlavní editor časopisu Remote Sensing Wolfgang Wagner. Ve svém zdůvodnění, které celé stojí za přečtení, píše mimojiné, že úkolem vědeckých časopisů je odhalit zásadní metodologické chyby či falešná tvrzení v článcích, které se chystá publikovat. To se v případě Spencerova článku nestalo a proto se Wagner rozhodl odstoupit:

"Současně s tímto krokem bych také rád osobně protestoval proti tomu, jak autoři a podobně smýšlející klimaskeptici přeháněli závěry studie ve veřejných oznámeních...Naneštěstí, jejich kampaň byla zjevně úspěšná, protože jsme zaznamenali přes 56 000 stažení tohoto článku v prvním měsící po publikaci.

Pokud článek prezentuje zajímavé vědecké argumenty, byť kontroverzní, měl by být publikován a zodpovězen v literatuře. To byla moje prvotní reakce když jsem se seznámil s tímto konkrétním případem.  Proč jsem se tedy, po pečlivějším prozkoumání argumentů pro a proti rozhodnul změnit svůj původní názor? Problém je, že obdobné studie publikované jinými autory už byly vyvráceny ve veřejných diskuzích a do určité míře i v literatuře, fakt který byl ignorován Spencerem a Braswellem v jejich článku a bohužel, nebyl připomenut recenzenty. Jinými slovy problém (...) nevidím v tom, že jejich článek vyjadřuje minoritní názory (které byly potom bohužel zveličovány médii) ale že v podstatě ignoroval vědecké argumenty svých oponentů. Tento druhý bod byl opomenut v recenzním řízení, což vysvětluje, proč považuju tento článek za fundamentálně chybný a tím pádem neoprávněně přijatý k publikaci naším časopisem."

Asi nejlépe celou kauzu zhodnotil John Timmer ze serveru arstechnica, podle kterého v současnosti existují v debatě o globálním oteplování dvě paralelní reality. Pro popírače bude odstoupení editora Remote Sensing jen dalším potvrzením konspirace. Zkrátka Al-Gore, ilumináti či bratrstvo kočičí pracky nebo kdo vlastně za touhle celosvětovou konspirací stojí - zase jednou umlčeli nepohodlného svědka.

A skutečně, Spencer na odstoupení editora časopisu reagoval podle očekávání dalším konspiračním myšlením:

"Vypadá to, že strážci z IPCC zase jednou zatlačili na časopis za to, že se odvážil publikovat něco, co by mohlo poškodit politicky neústupnou pozici IPCC, že změna klimatu je skoro plně způsobena člověkem. Nevidím jiné vysvětlení, proč by editor v takové situaci měl odstupovat."

Spencer tak zřejmě bude nadále superstar klimatických popíračů, navzdory tomu, že profesor atmosferických věd Andrew Dresler o něm nedávno napsal:

"Jeho studie není doopravdy určena pro jiné vědce, protože ti ho už neberou vážně (mýlil se příliš mnohokrát). Spíš píše svoje studie pro Fox News, ediční radu Wall Street Journal, členy kongresu a blogy. To je jeho obecenstvo a lidé pro které je jeho výzkum užitečný - k zastavení politiky omezení emisí skleníkových plynů - což je to, co Roy chce."

Ostatně Spencerovu motivaci nejlépe objasnil on sám, když v komentáři na svém blogu napsal: "Beru svoji práci trochu jako funkci zákonodárce, podpořen daňovým poplatníkem, aby chránil jeho zájmy a minimalizoval roli vlády."

A o tom celý tenhle byznys popíračů je. Nezajímá je, jestli se otepluje nebo ne, jestli tají ledovce či ne, nezajímá je klimatologie. Jde jen o jakýsi boj proti imaginární světové vládě, která z nás chce tahat peníze a zřejmě nebyla schopna najít jednodušší způsob, než vymyslet si globální oteplování a jako zástěrku vysílat do vesmíru všechny ty klimatologické satelity a vrtat do ledovců.

Proto potřebujeme spasitele ve formě Spencerů, Kremlíků a Klausů, kteří jako jediní tuhle celosvětovou konspiraci prokoukli. Vlastně ne jako jediní, stejné názory lze zaslechnout v leckteré pivnici "čtvrté cenové skupiny."

 

 

Autor: Roman Polach | úterý 6.9.2011 13:33 | karma článku: 24,25 | přečteno: 2730x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..