Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

22. 10. 2009 16:34
Ono se to dá chápat i obráceně

V tom smyslu, že když se něco povede na první pokus, je ohromná náhoda. A že naopak, úspěšní, cílevědmí, houževnatí  lidé jdou za svým cílem, zkoušejí deset, sto pokusů, nechají se pětkrát, desetkrát vyhodit, než je někdo příjme, když se něco  nepovede, poučí se, zkoušejí to jinak a jinde, a výsledek se dostaví...

Jíž Pasteur napsal, že že náhoda přeje připraveným. 

0 0
možnosti
S

Satyriana

22. 10. 2009 16:06
Překvapivé podhoubí

Náhoda skutečně vynese něco, co je v pravou chvíli na pravém místě. Příklad Harryho Pottera není záležitostí vítězství geniality, ale také souběhem dalšího:

1.svět byl už připraven vlnou zájmu o fantasy, Tolkienův svět a Narnii (to je záležitost poloviny 20.století, takže slušná doba). V Anglii samotné a v USA slavily triumfy seriály o čarodějnicích, o škole pro holky čarodějnice a podobně.

2.Rowlingová píše anglicky, je to její mateřština.

3.stvořila hrdinu, který byl něčím nový-po všech holkách tu máme mága-kluka, ale přitom se na holky nezapomíná. Jsou tu v rovnováze také klasické role kluků a holek, aniž by docházelo k nějakému harašení. Jsou zachovávány tradiční hodnoty slušného chování, zdvořilosti, boje dobra a zla.

4.když už knihu vydala, měla dobré manažerské pozadí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..