Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OH

ondrej.j.horak

9. 5. 2011 12:28
křesťanství nebylo nikdy jednotné

díky za text. když jsem se připravoval na zkoušku z křestanství, tak jsem četl "Dějiny křesťanství" od římského katolíka Paula Johnsona. Nejvíc mi v hlavě utkvěla právě ta myšlenka, že na počátku křesťanství nestála nějaká doktrína, kterou by všichni uznávali a od které by se postupem času oddělovali nějací zvrácení heretici. Ve skutečnosti to bylo skutečně tak, že křesťanství (jak ho dnes známe) bylo vždy menšinovým přesvědčením a přesvědčení, o kterých dnes mluvíme jako o herezích byli přesvědčeními většiny křestanů jejich doby. tenkrát mě hrozně uráželo, že kněží takovéhle věci vědí ale nějak se neobtěžují říct o nich věřícím. tím je totiž jasně dokázáno, že křesťanství je produkt lidí a ne produkt boha.

0 0
možnosti
OK

iacobau

9. 5. 2011 13:19
Re: křesťanství nebylo nikdy jednotné

Uvědomte si, že s tím, jak se rychle křesťanství šířilo, šířili se s ním i mnohá zkreslení a bludy, zejm. když zpočátku převažovala ústní tradice.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

9. 5. 2011 12:19
Stačilo napsat krátce...

...nevěřím :) Výsledek by byl stejný ;-) Ale dobré shrnutí to bylo R^

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

9. 5. 2011 12:14
Faustino, vy jste na to kápl!!!!

Pane Poch, napsal jste pozoruhodný článek a jistě i takový názor je cenný, protože odráží stav mysli mnoha lidí. Klobouk dolů před Vámi! Z reakcí na Vás článek jsem si vybrala další pozoruhodnou myšlenku Faustinovu, že lidé opustili od hledání historického Ježíše. Záleží na tom, zda se dokáží probít mezi náboženskými texty, které měli váhu pravdy a nebo, z hlediska našeho stavu duše a mysli opravdu hledat historického Ježíše. Mně se to dělá snadno, protože nejsem křesťanka a i když mám vzdělání v náboženství spíš v judaistické oblasti, kde Ježíš nefiguruje osobně, ale je předpovězen Mesiáš, nejsem ve vleku věřících, abych ho nedokázala rozeznat mezi všemi, až na to, že ho neumím oslovit, Ale to je další problém. Díky za Vás zasvěcený článek a buďte hodně zdráv V

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

9. 5. 2011 12:18
Re: Faustino, vy jste na to kápl!!!!

Oprava - pane Polach, chtěla jsem napsat ....:-)

0 0
možnosti
K

KJV

9. 5. 2011 11:38
Úsilí znevěrohodnit Bibli je marné.

     Autor si dal práci a napsal dlouhý blog s mnoha odkazy,  aby znevěrohodnil Bibli. Stejně tak by se dal napsat dlouhý blog s odkazy na učence a fakta, které Biblickou zprávu potvrzují.

     To hlavní ale autorovi naprosto uniká. Bible je kniha, která je v souladu od 1.kap.  až do poslední, i když je dělí více než tisíc let. Sleduje stále stejný mocný hlavní námět - celé Boží stvoření bylo narušeno hříchem a Bible ukazuje postup Božího předsevzetí, jak prostřednictvím Božího království v rukou J.Krista bude tato záležitost napravena. Bible také předává věrohodnou zprávu o Božím jednání s lidstvem od jeho počátku až do nápravy věcí. Každý kdo věnuje této knize opravdovou pozornost, pochopí, že tyto spisy ale i události nemohou být jen produktem lidského myšlení, ale obsah a námět této knihy je veden z výššího zdroje. Bible také pomáhá člověku poznávat samotného Stvořitele. Bible přináší požehnání těm, kteří mají porozumění pro duchovní věci a ukazuje cestu k věčnému životu.   

    

0 0
možnosti
I

intago

9. 5. 2011 12:19
Re: Úsilí znevěrohodnit Bibli je marné.

přesně tak, bible není vědecká kniha, ale soubor symbolů (archetypů), který má za účel přijmout realitu jaká je, tedy Boha;-)

Ani podle vědy náhoda neexistuje, je jen neznámou zákonistostí, viz Teorie chaosu;-)

0 0
možnosti
I

intago

9. 5. 2011 11:37
theologických disputací

je plno. Ale nikde nevidím, že by někdo z theologů rozmlouval s Kristem, jako sv.Terezie či sv.Faustyna. Není to těžké, jen chtít. Ale ta vůle bohužel chybí.:-/

0 0
možnosti
F

Faustino

9. 5. 2011 11:29
Slavný biblista

Rudolf Bultmann napsal: Evangelia jsou výplodem nábožensky exaltovaných lidí své doby... Nelze napsat Ježíšův životopis. V evangeliích najdeme příliš málo faktů. Vše, co můžeme říci o Ježíši je pouze to, že v něho věřili křesťané. A tak jsme upustili od dalšího hledání historického Ježíše.

0 0
možnosti
DT

tanker d

9. 5. 2011 11:07
diky

R^

0 0
možnosti
F

Faustino

9. 5. 2011 11:06
0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

9. 5. 2011 10:52
souhlas a karma

R^ Tak nějak si to myslím už léta. Je to jen knížka s mnoha historkami, které někdo vyprávěl a někdo zapsal. Neznáme autory, neznáme vypravěče, neznáme ani pozadí příběhů a jejich pravdivost. Celá kniha také zřejmě vznikala mnoho let, je to takový gulášek. Problém té knížky taky je, že umožňuje nekonečně mnoho výkladů, každý si tam najde pravdu dle sebe, chce-li.

Já osobně třeba nevěřím v božskost Ježíše, podle mne to byla prostě pouze historická osobnost, která měla možná trochu zvláštní schopnosti (kolik takových žije dneska!) a společnost ho prostě vyloučila, protože byl divnej a pro stávající režim nebezpečnej. A vytvořila se legenda a náboženmství.  

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..