Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Awathorn

5. 8. 2011 9:34
Dobré

Článek výborný, obsahující i zajímavý námět na četbu a jediné co bych mu vytknul je ten zbytečný poslední odstaveček.

0 0
možnosti
H

hanick

4. 8. 2011 13:04
Škoda toho posledního odstavce....

jinak skvěle zpracováno. Je totiž zajímavé, že si ještě nikdo nepoložil otáku známou alchymistům od nepaměti:

"V čem vesmír vznikl a proč z ničeho, a  kdo jej  a k čemu potřebuje?" Přece si nemyslíme, že existuje jen tak, protože existuje? Nebo snad k vůli životu? - Pcha! Přece je nad slunce jasné, že naše Zeme je výběrovou planetou! Už jenom proto, že je na ní SPOUSTA největšího chemického zázraku nepředstavitelně a volně.  VODY !!!

0 0
možnosti

Johny_S

11. 8. 2011 20:37
Re: Škoda toho posledního odstavce....

A co když právě toto náhoda je? Vzhledem k tomu nepředstavitelnému množství různých planet, které ve vesmíru existují, není zase tak nepravděpodobné, že některá z nich má také takoucí vodu. A jiná třeba tekoucí čpavek. Vesmír je veliký. Představte si planetu, kde život vznikl na jiném principu, než známe na zemi. Na té planetě panují podmínky, které bychom my považovali za nehostinné. Přesto se tento život postupně vyvinul v civilizaci. Copak by si asi pomyslel o své planetě s podmínkami, které vyhovují právě této formě života? A copak by si asi pomyslel o naší planetě, s podmínkami zcela odlišnými, a pro ten cizí život tedy nehostinnými? Bohužel, to že se dá vesmír popsat pomocí matematiky, je spíše odrazem jakési jeho vnitřní symetrie, ale rozhodně není žádným důkazem existence Boha. Důkaz Jeho existence ještě nikdo přesvědčivě nepodal.

0 0
možnosti
I

ika

4. 8. 2011 13:02
Možná,

že bůh=matematika...:-)

0 0
možnosti
PD

kosmolog

3. 8. 2011 16:05
Toto je čistá víra:

Píšete o matematice, ale tato věta je čistá víra: " je možné, že existuje nekonečný počet dalších vesmírů, přičemž každý se řídí úplně jinými zákony "

s přírodními vědami nemá nic společného, protože ji nelze ověřit ani pozorováním ani výpočtem.

0 0
možnosti
RP

Roman01

3. 8. 2011 23:40
Re: Toto je čistá víra:

Však jsem také napsal, že "je možné", nikoli že to tak je. Každopádně s tvrzením, že existenci dalších vesmírů není možné nijak ověřit, bych nepospíchal. Zrovna dnes vyšel na sciencedaily článek, který tvrdí, že to možné je a už se na tom pracuje:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110803102844.htm

0 0
možnosti
PH

petrph

3. 8. 2011 11:32
jenomže, se zde zapomíná dodat,

Že věda není v popisu vesmírů a  dějů v něm jednotná, a matematika slouží jen jako popisný aparát té vědy. Že tedy kupříkladu není zcela jednotný názor na to zda vesmír je otevřený, uzavřený, jak vlastně vznikl..atd..A každá z těchto variant je poměrně dobře popsaná matematickým aparátem.Přičemž se dá logicky předpokládat že správná je jenom jedna a v těch ostatních bude asi nějaká chyba.

Je to jako kdybych vedle sebe položil příklady žáčků z první třídy jeden spočítal že 2+2=3,že druhý 2+2=4, třetí odhadnul že 0 plus mínus 10, další že rovná se nekonečno a ještě ten další  mi napsal že všechno je v rukou Božích a ten si může sám určit kolik to je... A pak bych žasnul jaká je ta matematika fenomenální co se s ní všechno dokáže....

0 0
možnosti
MT

Fermi

3. 8. 2011 13:06
To není problém matematiky

Matematicky lze popsat otevřený i uzavřený vesmír. Záleží na jeho křivosti, ale to není záležitost matematiků nýbrž pozorování. Jestli lze náš vesmír popsat euklidovskou, Gaussovo-Lobačevského nebo Riemannovou geometrií záleží na hustotě hmoty v něm obsažené. Kterou geometrii použijeme proto závisí na fyzikálním pozorování. Ostatní geometrie ovšem nejsou chybné (!), jen popisují jinou situaci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..