Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

24. 10. 2011 13:32
je třeba si uvědomit

Že příslib Bible k věčnému životu platí jen pro lidské pokolení.A že Kazatel píše ze své pozice  mocného krále, který se  bezpracně dostal k veškerým slastem života.

Zatímco, evoluční vývoj platí pro všechny živočišné druhy. Všechna zvířata, od potkanů až po žirafy žijí generaci za generací, bez příslibu života věčného, bez nějakých slíbených slastí (ani teď ani potom), přivádějí na svět mláďata,patřičnou dobu se o ně starají, a pak sami zestárnou a odcházejí do věčnosti smrti.Generaci za generací. Není tohle odpověď???

0 0
možnosti

světluška77

24. 10. 2011 13:46
Re: je třeba si uvědomit

Maslím, že není.

0 0
možnosti

světluška77

24. 10. 2011 13:31
Jste spokojen s odpověďmi?

O co Vám vlastně jde, v té diskusi? Mám dojem, že o podporu Vašeho názoru. Lidé, kteří nevěří či věřit nechtějí, si rádi přisadí. V naší společnosti je většina ateistů, ti Vás zajisté podpoří. Až já napíšu článek o tom, že věřím a že víra v Boha má smysl, většina lidí se mi vysměje. Přesto to udělám, protože vím, komu a čemu věřím a také proč. Až příště budete chtít zjistit, jestli něco funguje, musíte to také začít dělat. To, že si o něčem něco přečtu - třeba i v Bibli, mi nedává právo říkat, že to tak je nebo není. Kdo Boha skutečně hledá, najde ho.

1 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

24. 10. 2011 13:44
Re: Jste spokojen s odpověďmi?

Ale tak to přeci nefunguje. Kdo chce věřit tomu, že na obloze parkuje vesmírný koráb Aštara Šerana, ten tomu prostě bude věřit a basta. Sám fakt, že tomu někdo uvěří (protože tomu věřit chce, protože mu ta víra pomáhá v něžném životě, zkrátka mu to "funguje"), znamená jen to, že tomu někdo věří. Neznamená to, že to reálně existuje.

Takové ty "osobní zkušenosti s Bohem" mají výhradně ti, kdo k tomu byli a) vychováni, tedy je očekávají a vyrobí si je chtěním (třeba ze zakolísání krevního tlaku, to může být silný prožitek) nebo ti, kdo b) toužebně očekávají nějaké znamení k tomu, aby našli impulz změnit dramaticky svůj život.

Fenomén "born again" křesťanů mne jeden čas nesmírně zajímal - a víte, co je zajímavé? Nenašla jsem JEDINÝ příběh člověka, který by byl spokojený sám se sebou a svým životem a měl nějaký "mystický" zážitek, který by ho vedl k víře v Boha. Všichni měli nějaký dramatický problém, se kterým si nevěděli rady - uvěřit v Boha tak pro ně byla svého druhu jediná záchrana...

2 0
možnosti
FH

Bouše

24. 10. 2011 12:50
Mohu posloužit citátem Jana Wericha:

"Ano, moje definice života je totiž to, že jsem si všiml, že život vždycky stál, stojí a bude stát za to, aby ho člověk dožil. Ono se s ním totiž víc dělat nedá." :-)

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

24. 10. 2011 13:26
Re: Mohu posloužit citátem Jana Wericha:

taky jeden citát: žití, to je největší umění na světě, neboť většina lidí pouze existuje.

1 0
možnosti
A

agent_A54

24. 10. 2011 12:49
Kdysi jsem byl také ateisticky přesvědčený

a neodsuzuji ateismus ani materialismus. Nicméně náhled do literatury i některé osobní prožitky mě uvedly do přesvědčení, že se jedná o omezenou formu chápání světa, ze které je třeba se vymanit. Je mnoho vskutku zajímavých autorů s uznávaným vědeckým renomé, kteří svým dílem dokládají, že dnes ateismus a matarialismus patrně nejsou na místě - např.: Raimond Moody, Stanislav Grof, Prof. Ian Stevenson... a přehršel dalších. Nicméně mám obavy, že je na světě příliš mnoho lidí, fanaticky zaslepených svým vlastním náboženským/antináboženským přesvědčením, které je vede k činům netolarance a až i k nelidskosti... Někdo se mýlí, dokážete mu jeho omyl, a on Vás za to zabije...

1 0
možnosti
MK

taras

24. 10. 2011 12:42
Tohle téma je jedním z těch,

která nelze rozetnout jednoduchým seknutím: v sousedním silně katolickém Bavorsku, měšťansky úctyhodném a spořádaném (ještě dnes se nesluší, aby sedlák v neděli vyjel na pole, protože si ho pak podá farář z kazatelny), vzniklo velice odporné hnutí. A v ateistickém stalinismu se dařilo svinstvům neméně. Takže jednoznačně pozitivní či negativní vliv víry/nevíry na společnost asi konstatovat nelze.

Ale navrhuju jednoduchý fígl, jak se alespoň trochu přiblížit k poznání smyslu života. Pořiďte si psa nebo kočku.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

24. 10. 2011 12:35
Dobrý nadpis

Ale jinak dost nuda:-P

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

24. 10. 2011 12:19
Škoda, že jste si včera vpodvečer neposlechl na ČT 2

paní Drábovou. Mám dojem, že vás inteligemncí převyšuje o mnoho metrů. Její názor ale byl od toho vašeho vulgárního zcela opačný.

0 0
možnosti
Q

QQ.

24. 10. 2011 12:12
Jeden bytovy dum

Nedavno jsem si vsiml jeden bytovy dum - cinzak... Zije v nem rada rodin. Naprosta vetsina ateistickych rodin - temer vsechny, jsou rozvedene a ziji ve hnevu a hadkach. Naprosta vetsina tzv. vericich rodin zije sporadane bez rozvodu, slusne vychovava deti, s nikym moc nevalci. Mam na mysli jen jeden jediny konkretni dum... Zvlastni. Samotneho mne to prekvapilo, ale treba je to jen nahoda????:-)

0 0
možnosti
J

janduben

24. 10. 2011 12:18
Re: Jeden bytovy dum

to je osvem velika hloupost, jiste jsi si vsiml ze napriklad vetsina vrazdiciho obyvatelstva v africe ci muslimskych teroristu veri v boha a naopak vetsina kulturne vyspelych a mirumilovnych skandinavcui v boha neveri

1 0
možnosti
OK

iacobau

24. 10. 2011 11:52
Bůh nebo duchoprázdno?

Jestli není Bůh, pak lze diskutovat o pojídání dětí jako o cestě proti nadměrnému růstu populace.

0 0
možnosti
J

janduben

24. 10. 2011 11:54
Re: Bůh nebo duchoprázdno?

jestli buh je, lze o tom diskutovat take, existence ci neexistence boha nema zadny vliv na temata k diskuzi

mozna ze jste ale chtel boha spojit s mravy, coz je ovsem jiz velmi obehrany nesmysl, napriklad lidozrouti verili v boha ci bohy, presto jim to nijak v pojidani lidi nebranilo

0 0
možnosti
RV

antidepka7

24. 10. 2011 11:26
Obdivuji Vaše nasazení

v kauze, ve které ze všech sil bojujete proti Někomu, o kom jste přesvědčen, že neexistuje. Saul z Tarsu byl velký odpůrce a pronásledovatel prvních křesťanů a po tom, co se setkal s živým Ježíšem Kristem bylo v jeho životě všechno jinak... Přál bych Vám, abyste ve svém hledání a tápání mohl poznat omezenost svých (našich lidských) schopností a poznat, že Bůh je živý a co pro Vás udělal.:-)

0 0
možnosti
J

janduben

24. 10. 2011 11:28
Re: Obdivuji Vaše nasazení

hloupe povery a vira v nadprirozeno ale zcela realne existuje, to ze se je nekdo snazi vyvracet je v poradku

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..