Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Ladislav Jílek

27. 12. 2011 20:35
Zhruba polovina ateistů

když se dostane do problémů, například je podezření na rakovinu - ale mnohdy i při menších problémech, se začne modlit. Ta druhá polovina se ještě do problémů nedostala.

0 0
možnosti
RP

Roman01

27. 12. 2011 20:53
Re: Zhruba polovina ateistů

To je klidně možné. I když třeba takový autor knih o ateismu Christopher Hitchens, rakovinu dostal a modlit se nezačal. Co to ale dokazuje?

0 0
možnosti
R

realya

27. 12. 2011 18:42
Vědci toho naplácají

100 vědců je málo, klidně se dá sehnat 100000 vědců s nějakým názorem! Bohužel vědci se vždycky mýlí. Není to tak dávno co se naprostá většina vědců domnívala, že planeta se otepluje vlivem prdění ovcí. Tisíce vědců věřily, že marxismus-leninismus nevyhnutelně zvítězí na celém světě. O něco dřív vědci věřili, že mezistupeň opice a člověka se dá vytvořit oplodněním černošky opičákem. A kolik stovek vědců věřilo, že stroj těžší než vzduch nemůže létat!

2 0
možnosti
W

Widmar

27. 12. 2011 18:55
Re: Vědci toho naplácají

Pane realyo , opět  jako vždy , diskutujete naivně a primitivně. Tento Váš pomatený slepenec jasně svědčí o Vaší suterenní úrovni. Marně čekám, že napíšete něco o málo chytřejšího. Ale stále marně.

3 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_je_v_čistírně

27. 12. 2011 17:54
víra a věda jsou slučitelné

a to říkám jako ateista. Víra má několik rozměrů....z nich s vědou má problém jen fakt, že věda je založena na nejistotě a víra je na jistotě naopak založena. To ale není rozpor fatální.

Jinak věda pouze popisuje stavy a děje na základě experimentu ale absentuje morální rozměr, neumí kriticky zhodnotit dobré/špatné a ani to není jejím cílem....naopak víra je jedním (nikoli však jediným) nástrojem, který rozlišuje dobré od špatného.

Já osobně k tomu víru sice nepotřebuji.... což neznamená, že druhým nemůže fungovat.

Doporučuji o vztahu víry a vědy fyzika Feynmena (byl jsem na něj naveden zrovna jednou bloggerkou z iDnes)....ten to popisuje skvěle.

3 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

27. 12. 2011 17:38
Proč by nemohl vědec věřit. Naopak.

Čím víc vniká do té složitosti a geniálnosti života, tak se stává  pokornějším. Pokora je předpoklad víry. Bible je plná podobenství a když je člověk vzdělanější, spíš jim porozumí.

1 0
možnosti
M

mevak

27. 12. 2011 17:56
Re: Proč by nemohl vědec věřit. Naopak.

Spousta mých kolegů , lékařů, jsou věřící lidé.  A čím větší odborníci a vzdělanci, tím mají víru častější a pevnější. Zamlada to bylo pro mě velké překvapení, ale postupně jsem si to skutečně ověřoval. Jen primitivové  tuto skutečnost zlehčují a ironizují.

3 0
možnosti
JH

ExPat

27. 12. 2011 17:05
Intelligent design

Raději než se pouštět fo sáhodlouhých diskusí které tu ani nejsou možné, všem zájemcům o tuto problematiku doporučuji bližší pohlad na teorii zvanou "Intelligent design".

http://www.intelligentdesign.org/

http://www.designinference.com/

atd ...

1 0
možnosti
L-KN

Lobo - krotitel nanotermitů

27. 12. 2011 17:22
Re: Intelligent design

Na můj vkus je "inteligentní design" trochu málo inteligentní.

1 0
možnosti
TT

žepré

27. 12. 2011 16:38
Autorovi, abych taky nezapomněl:

zařazuju mezi oblíbené a budu zřejmě dost pravidelně karmovat. Oceňuju kachní žaludek a hroší kůži vystavovat se jakýmukoliv kontaktu těch... no, jak to říct, holt - věřících :-/.

1 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

27. 12. 2011 15:52
co to je evoluční víra? aneb proč tu jsem?

Protože se ve vesmíru namixovala planeta s přesnými tisíci parametry tak, aby na ní mohl život existovat. Pak se nějak (nikdo neví jak přesně) zformovala "samoreplikující molekula", která se po neuVĚŘITELNÉM procesu transformovala na praprabuňku, která zase za miliardy let přes krvelačnou evoluci při potocích krve v boji o život se vyvinula až k člověku. Tak se to mixovalo a mixovalo až to začalo dávat smysl a nakonec je zde báječný lidský život, který nás občas i baví. Vznikl člověk který je schopen milovat, plodit děti, vytvářet krásné věci skládat hudbu apod. a to vše díky miliónům let krvelačného boje a neuvěřitelné souhře náhod a příhodných podmínek. Tak toto je ta evoluční víra! Jezme pijme neboť zítra zemřeme! Věřte, nevěřte. Já jsem si vybral víru jinou.

2 0
možnosti
PD

VéPéčko

27. 12. 2011 16:59
Re: co to je evoluční víra? aneb proč tu jsem?

za prvé z obrovského množství planet - to jest na některé se správné podmínky vytvořit musely ne náhodou ale s jistotou.  Za druhé evoluční teorie nemluví o náhodách - tak teorii překrucují kreacionisté - ale o přírozeném výběru. Vhodnější nahrazuje méně vhodné, přizpůsobené, slabší apod.

Za třetí pro evoluční teorii máte spoustu důkazů - na rozdíl od víry.

Samozřejmě můžete přijít s možností, že vše bylo dopředu naprogramované a proto záměr vyšší bytosti, nebo, že v kritických fázích vývoje do něj bylo nějak zasaženo, to nikdo nedokáže vyvrátit, ale vznik složitějších organismů z jednodušších je dnes nepopiratelný.

1 0
možnosti
RW

Kyr

27. 12. 2011 15:49
Psi štěkají, ale karavana jde dál

O uvedené problemtice byly napsány stovky knih od povolanějších autorů než je Lisa Randal.Zmíněná fyzička si totiž pouze přihřívá polívčičku své vlastní víry - víry, že bůh neexistuje. „Duchové ani cestovatelé časem se neobjeví v našich domech,“ má pro to vědecký důkaz, nebo alespoň hypotézu? To zda se "něco objeví" či ne je jen její víra.Moudří lidé dávno přišli na to, že věda není jediný způsob poznání světa.Empirické poznání, či subjektivní zkušenost - bez těchto způsobů poznání by slavná věda nikdy nemohla vzniknout. Věda tyto postupy může rozvinout a potvrdit či vyvrátit jejich pravdivost. Nemůže je ale popřít.Věda má svou metodu, postupy i vývoj, na druhou stranu jsou lidé kteří tvrdí, že zažili poznání prostřednictvím víry(náboženství) - to že neexistuje popis fyzikální podstaty tohoto jevu a ani přenositelný experiment (zatím???) neznamená, že daný jev neexistuje nebo že je správné jej bez dalšího zkoumání odkazovat do roviny psychologie či psychiatrie.

2 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 12. 2011 17:09
Re: Psi štěkají, ale karavana jde dál

Psychologie a psychiatrie sami o sobě mají k vědě daleko. Spíš je to voodoo.

0 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

27. 12. 2011 15:49
Vaše obsesivní puzení k útokům na víru v Boha

Čtu již delší dobu. Nemám však prostor všechny vaše demagogické argumentační kotrmelce vyvracet (je jich příliš mnoho). Vidím problém problém spíše z filozofického hlediska. Někteří si vyberou víru v boha a někteří evoluční víru.

2 0
možnosti
B

Braniik

29. 12. 2011 12:18
Re: Vaše obsesivní puzení k útokům na víru v Boha

Pozor, tam je rozdiel - evolúcia je teória. Boh nie je ani len hypotéza.

0 0
možnosti
P

PPetr

27. 12. 2011 15:47
Opravte si nadpis

Něco jako: "O neslučitelnosti mých představ o víře a mých představ o vědě". :-)

3 0
možnosti
RP

Roman01

27. 12. 2011 19:53
Re: Opravte si nadpis

A proč mých představ? V tom článku, když budu počítat i obsah těch videí, jsou názory cca 105 vědců. Takže spíš řekněte, že si myslíte, že tito známí vědci, z nichž mnozí jsou nositele Nobelovy ceny, mají mylné představy o vědě :)

Ještě že máme diskutéry z idnesu, kteří vědí, jak se věci mají doopravdy :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..