Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Cynyc_

23. 1. 2012 12:26
Důvěryhodnost autora

poněkud snižuje, že vedle sebe klade dvě univerzální poznávací metody (vědu a skepticismus) a čistou ideologii (ateismus). Působí to dojmem, že si jejich zásadně odlišného charakteru není vědom a že tedy jeho testovatelná tvrzení mohou být ve skutečnosti stejně subjektivní, jako je ateismus.

1 0
možnosti
K

Kru.El

23. 1. 2012 13:52
Re: Důvěryhodnost autora

Říkat nevíře v Boha ideologie je trochu nadnesené.

1 0
možnosti
P

pesimistafurt

23. 1. 2012 10:53
Autorovu kvalifikaci vyjadřovat se k daným problémům

diskvalifikuje poněkud fakt, že paleontology nazývá archeology. A psát kvalifikovaně o víře je u ateisty stejné,jako kdyby psycholog se pletl do práce chirurgovi.

2 0
možnosti
RP

Roman01

23. 1. 2012 11:53
Re: Autorovu kvalifikaci vyjadřovat se k daným problémům

Máte pravdu, již jsem to opravil. Jinak nevím, proč by ateista nemohl psát kvalifikovaně o víře? Musí trpět psychiatr psychickou poruchou, aby mohl mluvit kvalifikovaně o psychických poruchách?

1 0
možnosti
OK

iacobau

23. 1. 2012 10:42
Zajímavý článek

Měl bych ale připomínku k "duchům". Duchové jako "pouťové atrakce", čili laciné triky v podobě něčeho v prostoru, co tam je a zároveň není, lze snadno vědecky odmítnout. Ne už tak lidskou duši a Boha jako tvůrce vesmíru, tedy ne jeho jakkoli hmotnou součást. Jako nositele myšlenky všeho, co nějak existuje, ať již to pouze je, nebo to žije, případně i myslí. Je-li předmětem vědeckého zkoumání to, co nějak přímo či nepřímo můžeme smyslově vnímat (ano, i takový neutron se svou hmotností a výskytem je zprostředkovaně smyslově vnímatelný), nemůže být předmětem zkoumání duchovní svět.

1 0
možnosti
PD

VéPéčko

24. 1. 2012 9:36
Re: Zajímavý článek

Proč by nemohl být zkoumatelný ? Jestli se duchovní svět nějak projevuje ve světě fyzickém, musí být zkoumatelný, jestli se neprojevuje, zkoumatelný není , ale to by bylo v rozporu s tím co náboženství hlásají.

Pokud vám někdo uřízne kuz mozku (fyzickou - hmotnou), ovlivní to vaše chování, vzpomínky apod. Můžete se dostat na intelektuální úroveň zvířete. Myšlení je tedy funkcí fyzického mozku. Jen za normálních okolností je vaše myšlení vyspělejší - protože je fyzicky vypělejší mozek. Mozek zvířat je evolučně méně vyspělý, ale vyvozovat z toho, že lidé mají nesmrtelnou duši a zvířata nikoliv je pomýlené a povýšenecké.

Podle mně hlavní problém proč kreacionisté odmítají evoluci je právě v tom, že by museli přiznat, že zvířata "mají nárok " na stejnou (t.j. také třeba žádnou)  duši  jako člověk.

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..