Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Roman01

27. 2. 2012 17:17
...

Na tomto blogu se vyskytly další podrobnosti:

http://profmattstrassler.com/2012/02/27/why-the-curtain-has-not-fallen-on-opera/

podstatná je hlavně tahle část:

...“loose wire”, or much more accurately, problematic optical cable. It wasn’t loose. But it had a job to do, and how well it did its job turned out to be very sensitive to exactly how it was oriented. Its job was to bring a timing signal — a periodic flash, basically — into a box that converted the flash into an electronic signal, which went from there into OPERA’s main clock (which is the one that had a miscalibrated oscillator.) What the OPERA folks discovered — and this wasn’t obvious, apparently, and took some “detective work” to find — is that if this cable wasn’t oriented just right, not all the light would get into the box, and that would cause the box to fire its electronic signal a bit late — tens of nanoseconds too late.

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

24. 2. 2012 22:43
Nevím,

ale nejdivočejší objevy jsou publikovány v době, kdy se instituce snaží získat finance na další období. Ani bych netvrdil že je to úmysl - jen nedostatek kontroly vlastní práce. Dost se to podobá nálezu arsenových bakterií. Taky sláva a pak nic.

0 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 15:59
Naletěl jste propagandě!

0 0
možnosti
MS

Awathorn

24. 2. 2012 9:10
Trapas?

Na tohle musím reagovat.Píšete o "trapasu kolosálních rozměrů".O čem to proboha mluvíte, vždyť nic nemůže být dále od pravdy!Takhle přece věda funguje.Naměřili výsledky, jejich interpretace vedla k závěru, který by měl dalekosáhlé důsledky ale chybu tam prostě nenašli ani po pečlivém zkoumání.Proto výsledky a popis experimentu publikovali a každá vědecká práce je současně výzva pro ostatní aby se jí pokusili vyvrátit.To je to,čím se věda liší od ostatních systémů jake je víra.Započala tak diskuse a přezkoumávání výsledků v širší komunitě a výsledkem je,že chyba byla pravděpodobně objevena.Jede se dál.Tohle je věda ve své nejčistší podobě.Píšete o sobě,že jste příznivce vědy a skepticizmu tak byste to měl proboha chápat.Chápání vědy Vaším způsobem,jako souboru dogmat a systému ve kterém se chyba nepřipouští a je hned označena za trapas,je její degradace na úroveň víry v kmenové bůžky.

4 0
možnosti
MS

Awathorn

24. 2. 2012 9:25
Re: Trapas?

Ještě malý dodatek,v diskusi se objevilo,že "vědci nemají zájem vyvrátit experimenty s nadsvětelnými neutriny".To je opět to samé,vědci nemají zájem ani na potvrzení ani na vyvrácení experimentu,mají zájem na tom,aby zjistili jaká je skutečnost.Na toto téma doporučuji vyslechnout odpověď Richarda Feynmana na otázku zda se snaží najít "teorii všeho".Ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=kfjWa6yW2mk zmíněná pasáž začíná v čase 0:34. A ještě jeden malý dodatek,tentokrát odlehčující.Ještě někdo si vzpomněl při zprávě o problému s kabelem na film Jáchyme hoď ho do stroje a na vadnou "elektronku E třenáct ze závodu Katoda Holomóc"?  :))

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

23. 2. 2012 13:14
Hmmm...

Zřejmě přece jenom neexistují...  Zajímavý slovní obrat.

Není to určitě problém CERN a pokud vědci z OPERY našli možné vysvětlení jejich současných (zcela neočekávaných) výsledků, je to třeba prověřit.

Je třeba racionálně počkat, zda nějaký kabel je a nebo není příčinou. Uvidíme, až se experiment zopakuje. Vědci nemají touhu toto měření vyvrátit a zadupat do země, mnohé by existence nadsvětejných neutrin fascinovala a vedlo by to jistě k Nobelově ceně. Na druhou stranu výsledek musí být fakticky správný a reprodukovatelný. Do 2-4 let to naměří i jiné experimenty. Vědci z OPERY nechtějí být za exoty, kteří nějakou možnou chybou budou jediní, kteří by změřili nakonec něco špatně.

Ale zda udělali chybu, to se teprve musí prokázat.

1 0
možnosti
R

Rendlahopkirk

23. 2. 2012 17:10
Re: Hmmm...

A přece se točí...!;-D

0 0
možnosti
TJ

třešeň japonská

23. 2. 2012 12:55
Ode mně máte karmu,

neboť jsem to netušila a celá věc mě velmi zajímá. R^

0 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 21:38
Re: Ode mně máte karmu,

Že Vy jste mi nevěrná? ;-D

0 0
možnosti
PK

dolch

23. 2. 2012 12:17
Co to tady zase plácáte za kraviny?

i kdyby se nakonec ukázalo, že to byla nějaká chyba, tak to nebude trapas pro nikoho, a už vůbec ne pro CERN. Nanejvýš pro vědce účastnící se v projektu OPERA, ale ani pro ně ne. Navíc, špatně zasunutý kabel je pořád jenom další teorie na teorii, jak píšete, musí se to znovu prověřit. Přečtete si radši nejdřív článek na Oslu a pak se teprve račte přijít sem ztrapňovat. :-PRv

1 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

23. 2. 2012 21:25
Re: Co to tady zase plácáte za kraviny?

R^ Souhlasím s Vámi. Tento článeček je strašný. Předposlední věta "V případě, že se informace potvrdí, to však bude znamenat pro CERN trapas kolosálních rozměrů." je nesmysl.

V Nizozemsku byla zmínka o zjištění chyby v původním měření času v Opera projektu ve večerních televizních novinách.  Tak se teď dívám na webu, co kde o tom žurmalisti a vědci píší, jak v médiích tak na odborných webových stránkách. Tento článek je nejhorší, co jsem dosud kde nalezl.

Nizozemský nositel Nobelovy ceny za fyziku Gerard ´t Hoofd, dotázán jak hodnotí původně zveřejněnou zprávu s chybnou rychlostí, v televizních novinách řekl, že nejde o blunder ale o kontrolního měření, o kterém se ukázalo, že nesouhlasilo. Toto se ve vědě stává a proto jsou různá kontrolní měření. Konec konců většina vědců byla k původnímu výsledku měření rychlosti neutrin hodně skeptická.

0 0
možnosti
E

erth

23. 2. 2012 0:36
-

i kdyby to byla pouze c, pak to i tak znamená, že hmotná částice porušuje jednu z okrajových podmínek TR. Ještě si laskavě dejte dohromady měření s ohybem světla z hvězd schovaných za sluncem při zatmění v roce 1911, který byl důvodem pro zavržení Nordstromovy koncepce prostoru, jak toto jde dohromady s dnešní znalostí existence temné hmoty/energie. Prostě něco přebývá.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

23. 2. 2012 8:21
Re: -

Obecná relativita umožňuje i odpudivou gravitaci... v podstatě vám vyjde jenom že místo hmotnosti m bude temná hmota mít hmostnost (-m)

Tohle řeší OBECNÁ relativita... nikoli speciální. (a obecná relativita má i několik nadsvětelných řešení pro šíření hmoty a informace.)

0 0
možnosti
RP

Roman01

22. 2. 2012 23:10
...

Tady jsou nějaké další podrobnosti. Vypadá to, že zítra bude i nějaké oficiální oznámení:

http://cosmiclog.msnbc.msn.com/_news/2012/02/22/10479879-glitch-found-in-faster-than-light-setup

0 0
možnosti
MS

Michal007

22. 2. 2012 22:20
Máte pochvalu

za zřejmě jednu z prvních reakcí na českém webu.

1 0
možnosti
RP

Roman01

22. 2. 2012 22:49
Re: Máte pochvalu

Díky ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..