Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

Wolf778

24. 10. 2011 17:53
Re: Odpovim jednim citatem:

Záleží, co rozumíte pod pojmem "stát se lepším člověkem". Jestliže definujete morálku jako něco externího, co pochází od Boha, tak se dodržováním desatera jistě stáváte "lepším člověkem", na rozdíl od nevěřícího, který minimálně první dvě nebo tři dodržovat nebude.

 

Ateista by třeba zase namítl, že pokud někdo nevraždí lidi jen kvůli víře, tak je to celkem nebezpečný patron a člověk by se od něj měl držet dál pro případ, že náhodou ve víře zakolísá. Sám Ježíš přece prohlásil, která 2 přikázání že jsou ta nejdůležitější - miluj boha a miluj bližního svého. No a když škrtnete Boha, tak zůstane jen ono "miluj bližního svého" - což je v podstatě zlaté pravidlo přirozené morálky - aneb "nechovej se k ostatním tak, jak nechceš aby se chovali oni k tobě". V tom máte celé sekulární jádro desatera a ještě mnohem víc a nepotřebujete na to žádnou Bibli - tohle chápou dokonce i zvířata.

 

A nesouhlasím, že ateismus znamená "pohodlnost nade vše". Ateismus je pouze nevíra v Boha - tečka. Ateismus

0 0
možnosti
W

Wolf778

24. 10. 2011 18:00
Re: Odpovim jednim citatem:

apriori nestanovuje žádnou morálku, protože se týká výhradně postoje k existenci Boha. Ateisté samozřejmě mají také svojí morálku, ale nikoli proto, že jsou ateisty a z toho titulu je někde předepsáno, jak se mají chovat. Obvykle se řídí (více či méně) právě přirozenou morálkou. Ale nic jim nebrání řídit se tím nebo oním souborem kodifikovaných pravidel.

 

Obecně odříkání může být člověku ku prospěchu a nebo také nemusí. To máte jako s tím Indem, který stál 20 let na jedné noze, až mu uhnila. Co ho to jen muselo stát odříkání... a stal se proto lepším člověkem? ;-)

0 0
možnosti
LV

Kordoba

24. 10. 2011 18:30
Re: Odpovim jednim citatem:

Dobre, jenze kdo pak urci ateistovi moralku? On sam? Pro nekoho bude moralni zabijet lidi, pro jineho ne. Pro nekoho zas bude moralni krast, pro jineho ne. Kdyz se odvolavate na zvirata... tak tam se i zabijeji navzajem. Muzeme i my?

A odkud vychazi presvedceni ateistu? Jestli jdeme uplne do detailu, tak presene tak, jak se neda (vedecky) dokazat existence Boha, se neda (vedecky) dokazat ani jeho neexistence. Tak z ceho vychazeji ateiste? Co jim dava tu jistotu? :-)

0 0
možnosti
F

Faustino

24. 10. 2011 18:48
Re: Odpovim jednim citatem:

Morální jednání jsme získali během evoluce. Zabývá se tím i teorie her.

Morální jednání je prostě výhodné. Je lepší žít se svým sousedem v přátelských vztazích, pomáhat si, než se hádat, soudit, mlátit ...

1 0
možnosti
LV

Kordoba

24. 10. 2011 19:03
Re: Odpovim jednim citatem:

Jasne, kdyz to vezmeme takhle, tak je vyhodnejsi, zit se svym sousedem v klidu. Jenze dejme tomu, ze vam nekdo moc nehekzy ublizi (zabije vam nekoho z rodiny, nebo neco jineho). Nerikejte mi, ze by jste ho nezabil. Co by vam v tom branilo?

0 0
možnosti
F

Faustino

24. 10. 2011 19:26
Re: Odpovim jednim citatem:

V Bibli ve SZ je "oko za oko, zub za zub". (Gandhí: Bude-li oko za oko, bude celý svět slepý).

U starých Slovanů platilo, že pokud byl zabit příslušník jiného rodu, vyjednalo se vyrovnání v naturáliích (obilí atd.).

Nebyli Slované mravně výše? Nejsou to naše kořeny?

1 0
možnosti
LV

Kordoba

24. 10. 2011 19:29
Re: Odpovim jednim citatem:

Mozna byli... to mne je jedno. Ja se o to nepru. Mne nejde vubec o to dokazat, ze krestane jsou nejlepsi. Mne jde o pouhou existenci Boha. A v toho verim.

0 0
možnosti
W

Wolf778

24. 10. 2011 20:25
Re: Odpovim jednim citatem:

No jistě že on sám. Podle toho, co vidí kolem sebe, co se naučí od své rodiny atd. Zvířata se navzájem - myšleno v rámci jednoho druhu (nebo ještě lépe v rámci jedné smečky) - zabíjejí jen výjimečně, stejně jako lidi.

 

Existence nebo neexistence Boha se vědecky dokázat nedá. Ne, že by se o to sem tam někdo nepokusil, ale s Bohem není tak jednoduché pořízení, jako třeba s největším prvočíslem, aby šlo nade vší pochybnost matematicky dokázat, že neexistuje (a nebo existuje).

 

Ateistů je vícero "druhů", viz ostatní vlákna. Například já vycházím z toho, že pro existenci křesťanského Boha mi zatím nikdo nepředložil o nic přesvědčivější důkazy, než např. pro bohy z antických bájí a pověstí. Absolutní jistotu v matematickém smyslu samozřejmě nemám, ale tu nemám ani ohledně neexistence ježibaby a perníkové chaloupky. Proto se v praktickém životě chovám tak, jako by křesťanský Bůh (Zeus, Poseidón, ježibaba) neexistovali. To ovšem neznamená, že musím krást, vraždit nebo si nevážit rodičů...

0 0
možnosti
LV

lubanek

24. 10. 2011 18:38
Re: Odpovim jednim citatem:

Pomalu. Všichni zhřešili a Ježíš se obětoval za ty co mají zájem přijmout jeho milost a směr jak žít. Bůh nehledí na naše nedostatky a chyby a věci kterým jsme vystaveni po celý den.  On se stal nám všem příkladem jak máme žít. On dobře ví že jsme nedokonalí. Milost není milost pokud není přijmutá. Desatero atd. je směr jak dále žít po přijaté milostí. Bible jasně říká: Milostí spasení jste, je to dar Boží. Ne skutky aby si někdo myslel.

0 0
možnosti
F

Faustino

24. 10. 2011 18:51
Re: Odpovim jednim citatem:

Jan 5,28 Nedivte se tomu, neboť přichází hodina, kdy všichni v hrobech uslyší jeho hlas a vyjdou: ti, kdo činili dobré, vstanou k životu, a ti, kdo činili zlé, vstanou k odsouzení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..