Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modlitba - způsob jak nedělat nic a přesto si myslet, že pomáháte

Nepřišlo vám někdy divné, že v podstatě v každém městě, skoro v každé vesnici, všude po světě, stojí pompézní budovy určené k telepatické komunikaci s imaginárním kamarádem na nebesích? Celá naše civlizace je tak zakořeněná v křesťanské kultuře, že většina lidí bere existenci kostelů jako samozřejmost a nad stovkami lidí, kteří se tam modlí, se nepozastavují ani ateisté. Na internetu se lze dozvědět, že existují iniciativy jako World Prayer Network, které se snaží shromaždit co nejvíce lidí, kteří by se v určitou dobu modlili za určitou věc, třeba za uzdravení nemocných.

Podle mnoha studií je účinnost modliteb za uzdravení nulová . Zkrátka, jestli se vy nebo někdo jiný za vás modlí, nemá žádný vliv na to, jestli se uzdravíte nebo ne. Na víru věřících však mají takové studie pramalý vliv. Většinou odpověďí něco ve stylu: "Bůh se nenechá zavřít do zkumavky". Co to ale znamená? Že Bůh nechá věřící zapojené do takové studie raději zemřít, než aby náhodou nezanechal důkaz své existence? Říká se, že iracionální víru nemůžete vyvrátit racionálními argumenty.

Různé historky o zázračných uzdraveních lze zaslechnout celkem často, ale například lékaře Jiřího Heřta z klubu skeptiků Sysifos nechávají chladným. Podle něj bychom se měli ptát:

"Je pravda to, co tvrdí pacient? Byl skutečně nemocen? Měl skutečně tu nemoc, kterou udává? Jak byl ve skutečnosti léčen? A je už skutečně vyléčen? Na všechny takové otázky by dala odpověď jen podrobná analýza na základě veškeré zdravotnické dokumentace, event. i nové objektivní vyšetření pacienta. Musíme si také uvědomit, že průběh nemoci není vždy standardní, často probíhá nemoc atypicky a lékař může být překvapen neočekávaným rychlým vyléčením právě tak jako jindy naopak nečekaným zhoršením nemoc. Člověk není stroj a nemoc je složitým dějem, na kterém se podílí tělo i psychika pacienta, původce nemoci i náhoda. S nezvyklými případy se během své praxe setkává lékař často. A jednou, dvakrát v životě se setká i takovými případem vyléčení, který vypadá jako zázračný." citováno z článku Zázraky nebo jen léčba vírou? - Leoš Kyša

I Jíří Heřt se dle svých slov setkal s neobvyklými případy uzdravení a to i přesto, že se za dotyčného pacienta nikdo nemodlil.

Někdo by mohl říct: Co je vám do toho, modlitba člověku možná nepomáhá, ale ani neškodí, tak ať si každý věří, čemu chce. Jenže to není tak úplně pravda.  Co se může stát, když berete víru příliš vážně, si můžeme ukázat na dvou příkladech, kterým se dostalo velké mediální pozornosti.

První je případ jedenáctileté Madeline Neumannové , kterou nechali jeji rodiče zemřít na cukrovku. Místo, aby ji odvezli do nemocnice, kde by ji mohli relativně snadno pomoci, spoléhali se na modlitby. "Kdybych se v okamžiku krize obrátil na kohokoli jiného než na Pána, neupřednostňoval bych Boha,“vysvětloval otec tehdy svou logiku. Jak uvedl server CBS News, Madeline v posledních dnech nemohla mluvit, ani chodit a dokonce upadla do komatu, rodiče však do poslední chvíli spoléhali na víru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madeline Neumanová - obět léčby vírou

 

Jiný otřesný případ se nedávno stal v Oregonu. Alayna Wylandová měla tu smůlu, že se narodila v rodině fanatických křesťanů. Při narození měla nad okem malé znamínko, z toho však časem vyrostl ohromný nádor. Církev, ke které patřili její rodiče, však místo lékařů upřednosťnuje "pomázaní olejem, vkládání rukou, modlitby a půst." Do celé věci se naštěstí vložil soud a dítě bylo rodičům odebráno, bohužel již ale bylo ve stavu, jaký vidíte na obrázku níže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alayna Wylandová - obět léčby vírou

 

Jedná se sice o ojedinělé excesy, nicméně podle knihy When Prayer Fails, se ví minimálně o několika stovkách případů dětí, které zemřely po neuspěšné "léčbě vírou".

Přesto možná někdo řekne, že se jedná o nějaké "bláznivé sektářské fanatiky" a že se to "normálních" věřících netýká. Tito lidé prostě křesťanství špatně pochopili.

Co to ale znamená špatně pochopit křesťanství? Která z těch tisíců existujících církví má patent na správný výklad Bible? V tomto "písmu svatém" najdete spoustu zázračných uzdravení. Navíc když se podíváme například do Matoušova evangelia (Mat 21, 21-22) dočteme se následující:

Ježíš jim odpověděl: „Amen, pravím vám, budete-li mít víru a nebudete pochybovat, učiníte nejen to, co se stalo s fíkovníkem; ale i kdybyste této hoře řekli: ‚Zdvihni se a vrhni se do moře‘ – stane se to. A věříte-li, dostanete všecko, oč budete v modlitbě prosit.“

Lze vytýkat věřícímu člověku, když bere své "Slovo Boží" vážně?  Problém zkrátka není ve špatném pochopení Bible, ale v tom, že Bible samotná je sbírka pověrčivých nesmyslů. Křesťanství vede k iracionalitě a zakonzervová pověry staré 2000 let a podle mého názoru je na čase, aby skončilo na smetišti dějin.

Autor: Roman Polach | čtvrtek 26.8.2010 9:41 | karma článku: 25,42 | přečteno: 3862x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..