Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

PEPAN

10. 12. 2007 23:15
fanatismus ?

Škoda že těch skutečně věřících už je jen malý zlomek.  Ne každý, kdo o sobě prohlašuje že je věřící, skutečně věří. Skutečně věřící člověk – jedno jestli muslim, katolík, evangelík, hinduista … neprosazuje násilí, ale jeho pravý opak.  Pokud některý zástupce  jakéhokoliv moderního náboženství se zastává násilí, jedná se fanatika, který nemá právo se k náboženství prakticky vůbec ani hlásit.  Týká se to jak fanatických ajatoláhů, tak amerických prezidentů….. Vojevůdci, válečníci, generálové, předsedové vlád  ….. zneužívali a zneužívají  náboženství ke svým mocenským zájmům. 

Zdá se vám, že jsem napsal blbost ? O nic větší než autor tohoto blogu.

0 0
možnosti

martin

12. 12. 2007 10:31
Re: fanatismus ?

Dvě poznámky: a) že skutečně věřící člověk neprosazuje násilí. To je sice pravda, ale neznamená to, že věřící člověk nemá právo na obranu. Extrémní příklad: když bude někdo chtít zabít moje děti a já budu mít v kapse revolver, mohu na něj vystřelit, přestože je to násilný čin a hřích (neboli zlá věc - "Nezabiješ"). Války jsou v mnoha případech totéž (obrana) - ovšem v globálním měřítku. b) odvolávání se na Boha. S ohledem na předchozí je to naprosto v pořádku, pokud tím chci vyjádřit, že jsem připraven k obraně jistých hodnot. K obraně své rodiny, svého města, své země a všeho, co mám tak rád. I naprosto nevěřící člověk nutně potřebuje se na něco odvolávat - třeba na demokracii. Kdyby hrozil nástup totality nebo komunismu, slušný a statečný člověk proti tomu bude bojovat třeba ve jménu "lidských práv", ve jménu "svobody" - prostě ve jménu něčeho, aniž by to musel být Bůh. Jde ovšem stále o to samé. Vidět za vším "mocenské zájmy" je klasicky český negativismus, který vede do pekel...

0 0
možnosti

Tonička

10. 12. 2007 18:25
"Věřím v jednoho Věda"...

Vědecký fanatismus je nebezpečnější než náboženský fanatismus. Věda bezcitná ohrožuje samou podstatu života na Zemi.

Bible je knihou nesoucí poselství. Nestačí ji číst, je třeba prosit, aby nám bylo umožněno její obsah a podobenství pochopit. (Romanovi)

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 18:48
Re: "Věřím v jednoho Věda"...

Čekal jsem, kdy se zase ozvete s nějakou perlou. A nezklamala jste ;-D

Co se týče té vědy, tak to snad ani nestojí za komentář.

A co se týče té bible, tak tu jsem si párkrát ze zvědavosti přečet, ale jinak již dále nehodlám marnit svůj čas nad příběhy jakychsi potulných pastevců a tesařů. Ale když to někoho baví a věří, že mu to k něčemu bude, tak dobře mu tak..

0 0
možnosti

věřím pouze sám sobě

10. 12. 2007 10:22
......

Můžete věřit v co chcete, ale  těžko se stanete lepším  člověkem- nejsem věřící, ale věřím, že když se budu chovat k lidem slušně oni ke mně též. Bohužel tomu začínám věřit čím dál míň.

Lenin věřil v komunismus, Křestˇani v Boha, Muslimové v Aláha, v USA  věří v Demokracii: všechno jsou to ideologie, ke kterým je nutno zmastit určitou skupinu lidí, takovým způsobem, aby za tu svou víru byli ochotný udělat cokoli. (gulagy, křiž. tažení, Islám zase nemá rád -západ, křesťany a ateisty, demokrati jsou ochotný, když se jim to hodí dělat demokracii tam kde 50let nabyla i vojensky.

Co za tím je: většinou šlo o  moc, ekonomický a náboženský vliv což je zase moc a prachy- nerostné bohatství a zase prachy.... je nutné najít dostatek blbců, který za Váš boj budou umírat...je nutné jim to politicky či nábožensky zdůvodnit... 

0 0
možnosti

blogger

10. 12. 2007 8:37
Opet strach, pane Romane? Opet chcete vedecke dukazy?

Ach jo, vas zivot musi byt pane Romane hrozne jednoduchy. Nejdriv jsou uplne chybni ti, kdo uzivaji homeopatii, pak jsou vsichni nabozensky zalozeni lide fanatiky. Vas cerno-bily pohled na svet jenom vyjadruje vas strach z odlisnych lidi, ktere nejste schopen (zatim) ani pochopit ani vcitit se do nich. Jste prilis svazan vasimi vedeckymi teoriemi a fakty, aniz byste dokazal pochopit slozitosti v komplexni rovine. Ale verim, ze lety se to spravi. ;-D 

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 10:18
Re: Opet strach, pane Romane? Opet chcete vedecke dukazy?

1) léty se to nespraví, to mi věřte :-)

2) O jakém strachu to mluvíte, já nemám strach z odlišných lidi.

3) Neřek jsem, že všichni nábožensky založení lidé jsou fanatici, kde jste na to přišel?

4) V tomto stylu budou i moje další články, takže se jestli vás tak rozčilujou, přestante je číst... :-)

0 0
možnosti
J

j.mayer

10. 12. 2007 6:40
MNOHO POVYKU PRO NIC

Modrý rabín při pronásledování Ježíše řekl ať ho nechají"je li toto dílo od lidí zanikne ale je li od Boha nikomu se jej nepodaří rozvrátit.Naše poznání je na začátku dlouhé cesty a domnívat se ,že jsem se vyskytl(tak jsem anarchista a bolševik a vidím jen sebe a oháním se ideologijí za kterou schovávám všechny vraždy a loupení)A to nejlepší co je v lidech je právě v tom,že dodržují křesťanské zásady,nezavraždíš,nepokradeš, a i to že nevezme zbraň do ruky.Byl jsem s těmito lidmi ve vězení a svědčím ,že lepší jsem nepoznal a stále se chovali jako křesťané,pomáhali a dál kázali dobrou zprávu o Božím království Ježíše Krista,navzdory pronásledování.Tímto zdravím Svědky Jehovovi.Udělali víc práce než mlácení bachařů a teror komunistů a jestli je to fanatizmus zůstat člověkem tak jsem fanatik .V

0 0
možnosti

loginname_

10. 12. 2007 9:26
Re: MNOHO POVYKU PRO NIC

No jestli byli ve vězení, tak to jsou opravdu lidé hodní následování ;-D

0 0
možnosti

Dan

10. 12. 2007 2:26
Dobra, ale ...

kam az muze vest multi-kulti fanatismus, zakazy diskusi o problemech a letite zametani problemu;-( pod koberec vidime ted v zapadni Evrope, nejen ve Francii, ta je pro Evropu jiz ztracena.

0 0
možnosti

martin

10. 12. 2007 0:25
to je sice hezké, ale...

...když chci něco odsoudit, nemusím si zrovna vybrat ten nejextrémnější příklad, protože takhle se dá odsoudit velmi lehce úplně všechno. Třeba i ta slavná demokracie. Kolik mrtvých stojí podél cesty při naplňování našich skvělých idejí? Stručně - nadpis by klidně mohl znít: Kam až může jít bezbožný fanatismus - a odstrašujících příběhů, třeba i drastičtějších bylo by habaděj. Chce to pouze myslet trochu méně povrchně, než se pustím do psaní...

0 0
možnosti
BW

ŠumavskýBřeťa

10. 12. 2007 1:09
a kdy se do něj pustíte?

já bych si rád početl, jak odsoudíte ty z vrcholu Gaussovy křivky rozdělení četností, tu masu těch průměrných....

PS.

smím se zeptat odkud jste? Nic mi do toho není, ale mě by přecejen zajímalo kde mrtví stojí. U nás teda většinou leží........(pokud třeba zrovna nevisí....)

0 0
možnosti
MB

clickman

9. 12. 2007 23:54
DO

(Y)

0 0
možnosti
BW

ŠumavskýBřeťa

9. 12. 2007 21:39
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů

Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.

Ale může!

K ovlivnění mého názoru na tento EU- redakční software by stačilo najmout pár Indů, kteří by ho dopracovali , tak , aby normálně fungovala i diskuse.....

0 0
možnosti
PK

Ccecil

9. 12. 2007 21:19
Opravdu ne náboženskému fanatizmu

ale ta paní má v ledčems pravdu. A jediný rozdíl mezi autorem a jí je ten, že autor dokonale nechápe, o co tady jde. Čas ukáže.

0 0
možnosti

Roman

9. 12. 2007 22:19
Re: Opravdu ne náboženskému fanatizmu

Čas? A kolik toho času potřebujete? Nestačilo 2000 let? ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..