Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tomtop

27. 8. 2010 13:09
geniální

pan Polach se cítí být chytřejším, než mnohé miliardy lidí v minulosti i současnosti ...

Odvolává se na nevědecky pracující zdroje a neuvědomuje si , že stejně, jako nelze dokázat existenci, nelze dokázat neexistenci Boha. To je zcela nevědecké, stejně jako tvrzení "Že Bůh nechá věřící zapojené do takové studie raději zemřít, než aby náhodou nezanechal důkaz své existence? ". Pokud Bůh existuje a nenechá se vidět očima a rukama, pak pro to asi má důvody a nebude se chovat jako ten, kdo musí cosi dokazovat ... má asi nějaké své záměry a ty nelze nacpat do logiky "jestli .. pak musí".

Pokouší se správně klást otázku "Co to ale znamená špatně pochopit křesťanství?" ... a hned na to tvrdí, že jde jen o pověry ... postavy a děje jsou z pochopitelně omezené části historicky doložitelné.

Mnoho velmi zasloužilých vědců byli a jsou věřící ... nejen oni, ale i mnoho jiných velmi vzdělaných a schopných lidí jsou i dnes věřící ... tak by bylo rozumné nedělat z nich blbce patřící na smetiště.

0 0
možnosti

marka40

27. 8. 2010 14:39
Re: geniální

R^R^R^

 Bohužel však, "díky" různým fanatikům (jako např. ti, které autor popisuje), pak lidé, kteří nemají o víře žádné povědomí, posuzují všechny křesťany podle nich,  a házejí je s nimi do jednoho pytle. Největšími škůdci křesťanství jsou právě fanatici. Žádnému odpůrci církve (a věřících) se nikdy nepodaří poštvat tolik lidí proti ní, jako fanatikům z jejích vlastních řad.

0 0
možnosti

tomtop

27. 8. 2010 16:06
Re: geniální

jakákoliv skupina si může nejvíc uškodit sama. Problém je, když někdo skupinu jen využívá pro své cíle, jak tomu bylo hojně ve středověku i jindy . Kdejaký trouba, co chce žít pohodlně se udělá autoritou ve věci náboženské a žije na úkor jiných, jak tomu někdy bývá v sektách. Ledaskdo to tvrdí o církvích, ale nedává to moc smysl ... že by pozice faráře - který je sledován víc než jiní - celibát - nízký plat - spousta povinností obvykle od rána až do večera - jediný volný den v týdnu - nepříjemné povinnosti - obtěžování idioty všech druhů, kteří si myslí, že musí udělat nebo jim dát co oni chtějí ... atd ... byla tak zajímavá ? Že by to byla jednoduchý způsob jak se bez práce zajistit, to může být představa jen těch, kdo o tom nic neví.

0 0
možnosti

Roman01

27. 8. 2010 14:54
Re: geniální

Víte, všiml jsem si, že u těch vědců a vzdělaných lidí má ta křestanská víra často uplně jinou podobu, nechápou bibli doslovně a jejich víra je velmi neurčitá - často nevěří v osobního boha, který odměnuje a trestá a poslouchá modlitby a posílá lidi do nebe a dokonce i Ježíšovo vzkříšení chápou jenom jako nějakou metaforu a ne jako historický fakt. Proti takovému pojetí nic nemám. Snad jen to, že už to vlastně ani není křestanství.

0 0
možnosti

tomtop

27. 8. 2010 15:56
Re: geniální

většina křesťanů ... či vlastně všichni, s nimiž jsem se na to téma bavil .. nechápou Bibli doslovně .. nevěří, že byl svět stvořen za 7dní, ani v tresty či odměny ... zato Ježíšovo učení berou jako něco, co bylo řečeno Božím synem, jako závazné. V Bibli se používají různé příměry a symboly ... to je třeba vědět, Bible nemůže zároveň používat jazyk jednoduchý i vědecký.

Většina mých přátel je vysokoškolsky vzdělaná a jejich víra prochází různými fázemi ... to je pochopitelné, víra a člověk se mění poznáním. Nemám z nich pocit, že by žili mimo realitu, že by věřili v zázraky bez práce ( jak řekl kterýsi křesťanský klasik - "Bůh má jen tvoje ruce". ), ačkoliv má každý trochu jiné pojetí.

Pokud někdo skutečně věří v Boží vševědoucnost a lásku, pak to člověka vede k tomu "být dobrým" ... takový je podle mě jako "dobrý" člověk přínosem celé společnosti.

Zkuste se někdy chvíli modlit za někoho (ne jen za sebe) .. třeba poznáte o čem to je.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..