Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KW

007karel

11. 10. 2010 6:17
Je to pak ale opravdový věřící?

Tvrdit, že víra s vědou není v rozporu může pouze člověk, který Bibli nebere příliš vážně. Je to pak ale opravdový věřící?

Zeptal jste se na to jedné z vůdčích osobností ČKS Sisyfos, pana Grygara ?

0 0
možnosti
RP

Roman01

13. 10. 2010 12:56
Re: Je to pak ale opravdový věřící?

Řekl bych, že Grygar patří do té skupiny, která nebere Bibli příliš vážně.

0 0
možnosti
S

solway

8. 9. 2010 21:32
Znal jsem osobně špičkové vědce.......

......lékaře,kteří byli hluboce věřící.Ku př.chirurga prof.Rapanta ,prof.Vejdovského,psychiatra Vondráčka,internistu Lukla a řadu dalších.Několikrát jsem se jich na víru ptal a dostalo se mě odpovědi,že věda a víra jsou naprosto v souladu a nevylučují se.Řada mých kolegů pravidelně navštěvuje mše a mnozí chirurgové se před prací na operačním sále pomodlí.Vaše tvrzení,že vzdělání je nepřítel víry,vypadá v denním životě naprosto jinak,než jak tvrdíte. 

0 0
možnosti
RP

Roman01

8. 9. 2010 22:15
Re: Znal jsem osobně špičkové vědce.......

To je zase o těch rozdílných pojetích víry. Bible tvrdí spoustu věcí o vzniku vesmíru, o vzniku života, o lidské povaze, i například o nemocech - některé psychické poruchy autoři bible považují za posedlost ďáblem. Věří některý z vámi citovaných lékařů v to, že psychické poruchy jsou způsobené posedlostí? Protože všechny tyto věci jsou v rozporu s vědou. Tvrdit, že víra s vědou není v rozporu může pouze člověk, který Bibli nebere příliš vážně. Je to pak ale opravdový věřící?

0 0
možnosti
5

50poiuyt

8. 9. 2010 14:23
Tak proc nejvzdelanejsi lidi mạji nejakou viru?

???

0 0
možnosti
H

hafusak2

8. 9. 2010 15:37
Re: Tak proc nejvzdelanejsi lidi mạji nejakou viru?

Protože v každém poznání i když dojdete až na sám konec si nakonec uvědomíte, že ještě dál existuje NĚCO, co nejste schopen pochopit, popsat a přitom očividně cítíte jeho existenci a vše napovídá, že se svým věděním jste sice na konci, ale ne na konci úplně všeho poznání. Toť můj názor.

0 0
možnosti
L

lamicka25

8. 9. 2010 13:49
věřící - křesťan

Jen ve zkratce (a možná jako námět k dalšímu článku ;-)) - rozlišovala bych pojem "věřící" a pojem "křesťan". Spousta lidí bylo někdy věřících a myslím, že to neznamená že byli křesťané a tak nevidím jediný důvod proč by někoho mělo přesvědčit že "odpadli od víry" (což, uznávám, neviděla bych ten důvod ani u slova "křesťan" - každý máme svou cestu a srovnávat se nemá smysl).

Mimochodem jsem křesťanka a nemyslím si, že hloupá či nevzdělaná (ačkoli religionistiku na VŠ jsem vskutku nestudovala). Bibli znám celkem dobře a stejně pořád věřím ačkoli jsem v tom nevyrostla ani to nepřijala jako nějakou tradici. Ono je to totiž trochu o něčem jiném... Ale jinak oceňuji snahu o hledání, jen by to možná někdy mohlo znít trochu objektivněji :-)

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

8. 9. 2010 17:15
Re: věřící - křesťan

I ďábel je věřící, a troufám si tvrdit, že asi nebude křesťan.

0 0
možnosti
I

iruka666

8. 9. 2010 13:39
...

Hezký článek :-)

0 0
možnosti
ML

marlow

8. 9. 2010 12:53
Velbloud uchem jehly

Bohaty clovek nikdy nevi zda jeho pratele ci milenky stoji o nej nebo o jeho penize. A drzi si odstup. Zit a prozivat naplno pravdive vztahy se s hromadenim majetku moc neslucuje...

0 0
možnosti
ML

marlow

8. 9. 2010 12:48
Jen poznamka

Bibli nikdo "neupravuje" tam kde "neodpovida realite". Lide nechodili po vode ani neozivali po ukrizovani pred 2000 lety a nedelaji to ani dnes. Problem je v nepochopeni, kdyz je rec o Jezisi ktery neco udelal, zpravidla je tim myslen jeho duch, to jaky byl a jak tato skutecnost ovlivnila lidi kolem nej. Kdyz se pise ze prisel k ucednikum po vode v bouri, rekl jim at se neboji a boure se uklidnila - to neni doslovny popis chlapa ktery chodil po vode a mavnutim ruky zahnal bourku. To znamena ze si ucednici vsichni naraz uvedomili Jezisovo "uceni" a prestali se bat. Bourka nikam nezmizela, jen jim metrove vlny prestaly pripadat jako hurikan a misto aby se v panice krcili v lodi roztahli plachty a odjeli ke brehu. Ze si nekdo atomy predstavuje jako male kulicky snad nepodryva smysl fyziky.

0 0
možnosti
RP

Roman01

8. 9. 2010 13:04
Re: Jen poznamka

Takhle to vykládají někteří dnes, ale myslíte, že křesťané v 1. století to brali jako metafory nebo věřili, že opravdu Ježíš chodil po vodě?

0 0
možnosti
I

Ignatio

8. 9. 2010 11:34
Vzdělání vede k víře

Naprostý souhlas s Vaší kritikou fast-food křesťanství, mixem všeho možného: tady už jde jen o pocity, vůbec ne o obsah víry. Není pak divu, že takovou víru někdo ztratí, když přijde zase na něco zábavnějšího. Podobně ztrácejí víru citovaní archeologové, pokud předtím zastávali fundamentalistický výklad bible, jak to mají američtí evangelikálové. Bible ovšem není učebnicí dějepisu ani biologie. Samozřejmě v základních rysech historicky pravdivá je. Někteří diskutující Vám doporučovali, abyste už toho náboženství nechal. Já bych radil opak, pokračujte v polemice s křesťanstvím i nadále. Boj s křesťanstvím se už pro mnoho lidí stal cestou k víře.

Ohledně toho vzdělání -  kdosi, už nevím, kdo, prohlásil: kapka vzdělání víru ničí (tu naivní), celý pohár vzdělání k víře zase přivádí.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

8. 9. 2010 10:53
pěkné

až se sám divím, že jsem vydržel číst až do konce (fandím spíše kratším blogům)....čekal jsem nějakou provokačku....ale byl jsem příjemně překvapen.:-)

Karma a díky za článek

0 0
možnosti
RP

Roman01

8. 9. 2010 13:42
Re: pěkné

Díky, jsem rád, že se líbil ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 9. 2010 10:43
až tak?

neboli nemysleme si, že Bible je snad nějaký ideologický plátek , který někdo sepsal z luftu jako komunistické Poučení z krizového vývoje. Přece jenom by měla odrážet stovky let historického vývoje židovského národa a jeho víry, plus první desítky let křesťanství. Takže sumasumárum archeologické nálezy by měly popisům v Bibli přesně odpovídat. Pokud ani to neplatí, tak soráč....:-/

0 0
možnosti
G

Gašpo

8. 9. 2010 10:57
Re: až tak?

Ale ideologický plátek to v podstate je. Rovnako ako korán. Síce vychádza z príbehov ktoré kolovali v ústnom podaní, lenže jej podoba sa časom menila a účelovo upravovala. Bol to vždy predovšetkým ideologický dokument určený k ovládnutiu más a v danej dobe bol jeho význam pochopiteľný. Udržať ľudí na uzde potrebuje autoritu, ktorou pozemský mocipáni nikdy neoplývali v dostatočnej miere. Tiež je treba nástroj, ktorý obrúsi "triednu nenávisť" a berličku ktorá pomože v znášaní nespravodlivosti tohoto svete. Každé náboženstvo v podstate robí z ľudí ovce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..