Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TOG

Tomas O. Green

21. 10. 2010 23:45
Polemika

1) podvědomí nemá žádný přístup k vnějšímu světu než přes vědomí, tudíž se skrz naše vědomí utváří, podvědomá rozhoudnutí jsou tedy součástí naší svobodné vůle.

2) nikotinová otázka: nejslabší vůli přestat kouřit mají vždy ti, kteří věří, že kvůli svým genům nemohou. Jak může přestat kouřit ten, kdo nevěří, že je to možné? Každý na nikotin (samozřejmě) reaguje jinak, ale vůle je to rozhodující.

3) náboženská otázka: do nebe jdou jen věřící a ostatní do pekla? Takhle se lákají děti na bonbón. Pokud nebe a peklo je, pak určitě otázka víry není rozhodující pro přijetí člověka.

Jinak článek rozhodně podnětný.

0 0
možnosti

Johny_S

21. 10. 2010 23:50
Re: Polemika

1) Podvědomí má samozřejmě přístup k vnějšímu světu nezávisle na vědomí. Do vědomí jde jenom menší část toho, co vnímají naše smysly. Zbytek je vyhodnocován nezávisle na vědomí a do něj akorát chodí "výsledky", pokud je to důležité.

2) Vůle, vůle - jenže ta je otázkou nejen výchovy, ale i těch genů. Člověk mohl zdědit sklon k slabé vůli a to už patrně sebedůslednější výchova úplně neodstraní. Vůli lze trénovat, ale má se to s ní jako s fyzickými schopnosti. Ne každý je schopen po náročném tréninku běhat tak rychle jako Usain Bolt...

0 0
možnosti
MP

apokalypsa

21. 10. 2010 22:44
Zijeme v Matrixu

Jestli je neco zastarale, pak to rozhodne neni nabozenstvi. Naivni jsou prestavy, ze vsechno funguje jen tak samo od sebe :-)

0 0
možnosti

Johny_S

21. 10. 2010 22:45
Re: Zijeme v Matrixu

A proč by to nemohlo fungovat jen tak samo od sebe, aniž by to musel někdo řídit?

0 0
možnosti
C

Cynyc_

21. 10. 2010 22:17
Existence svobodné vůle

není rozhodnutelná, protože záleží na definici a úhlu pohledu. Například pokud chápeme svobodnou vůli jako nezávislost našeho vědomého rozhodování na jakémkoli jiném faktoru a vědomí chápeme jako funkci mozku (v maximálním fyzikálním významu), pak je svobodná vůle iluzí. Na druhou stranu můžeme svobodnou vůli chápat podle vnějších kritérií, konkrétně podle předpověditelnosti jednání příslušné entity, a v tom případě člověk svobodnou vůli má (ovšem neomezíme-li definici, platí totéž pro všechny živé organismy a řadu neživých jevů).

0 0
možnosti
TX

Tomas_X7

21. 10. 2010 21:58
ZKuste proti atheismu....

přečíst Abdrushina - Ve světle pravdy. Těžké čtení, prokousat se 1000 stránkami není jednoduché, je to rozvláčné, ale kvůli těm několika myšlenkám by stálo za to přečíst i 10x delší. Měl jsem proti výkladu Boha stejné výhrady jako Vy. Po přečtení té knihy člověk pochopí princip té spravedlnosti, kterou křesťanství neumí vysvětlit. Máte-li výhrady proti křesťanství a dalším náboženstvím, rozčilují-li vás nelogičnosti a absurdity v náboženstvích, Abdrushin přináší logický výklad. Sice obalený šílenou rozvláčností, ale majednou to začne dávat smysl. Člověk třeba po přečtení neuvěří v Boha, ale zmizí ty nelogičnosti. A začne si přát, aby to tak bylo. Možná neuvěříte, ale budete Bohu fandit. ;-)

0 0
možnosti
D

dampfer

21. 10. 2010 21:53
Prosím

zopakuji otázku, kde permanentně bere elektron energii na rotaci kolem protonu?? Vyskytly se názory, že mu na miliardy let --stále prý stačí jakýsi prvotní impuls-- na jeho  nekončící dráze. Když stovky ""vynálezců"" předváděli svá úžasná perpetua mobile--- vždy udělili počáteční rozběh svému stroji , ale perpetuum se vždycky zastavilo--- tedy vždy po uplynutí různého času.

0 0
možnosti

Johny_S

21. 10. 2010 22:20
Re: Prosím

Nikde ji nebere. Má ji od začátku. A postupně ji ztrácí. Velmi pomalu, ale jednou se to stane - a elektron pak už okolo protonu obíhat nebude.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

21. 10. 2010 21:47
Myslím, že je fuk

jestli se rozhodujeme vědomně nebo podvědomě, stejně se nějak rozhodujeme. Kdyby neexistovala svobodná vůle, pak by musely být reakce lidí plně určené okolnostmi a tedy předvídatelné - pokud jsou ale lidé každý jiný třeba i po genetické stránce, co to mění na věci? Pokud mne někdo bude chtít okrást, tak ho něčím fláknu ať to má v genech nebo ne. Úvahy o tom, kdo za co "může" jsou úplně mimo. Vzteklý pes  za své onemocnění  taky většinou "nemůže" astejně  je mu to platné jako kanárkovi golfky.

0 0
možnosti
F

Faustino

21. 10. 2010 21:55
Re: Myslím, že je fuk

"Kdyby neexistovala svobodná vůle, pak by musely být reakce lidí plně určené okolnostmi a tedy předvídatelné ..."

To je právě zvláštní - věřící tvrdí, že Bůh dal lidem svobodnou vůli a zároveň věří, že nastalo něco, co dávno před událostí určili proroci.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

21. 10. 2010 21:24
jak se oženíš, je svobodná vůle jen iluze

...o ženaté vůli by to bylo na celý článek. To se sem nevleze.;-D

0 0
možnosti
RP

Roman01

21. 10. 2010 21:42
Re: jak se oženíš, je svobodná vůle jen iluze

;-D  R^

0 0
možnosti
JP

joserpor

21. 10. 2010 19:48
Svobodná vůle a 20. století

Bůh dal lidem svobodnou vůli a zároveň do lidské mysli zabudoval  morální zásady, které by měly odlišit lidské jednání od jejich fyzické zvířecí podstaty  a také dal lidem zákony v "písemné" formě - Desatero přikázání. Vznikaly různé společenské systémy, které se různě vymezovaly ve vztahu k lidským morálním zásadám.Křesťanství se vymezuje základním pravidlem, které říká : Milovat budeš bližního svého jako sebe samého, Proto každá nepravost a každý zločin ve jménu křesťanství je lidské zneužití této nauky.

Tři velká hnutí v pokrokovém a moderním 20. století se vymezovala takto :

Komunismus : nenávidět budeš všechny, kdo nejsou tvé třídy, výsledek 40. mil mrtvých

Nacismus : nenávidět budeš všechny, kdo nejsou tvé rasy : 70 mil. mrtvých

Liberální evropská společnost: jen v ČSSR v letech 1980 až 1985 5 milionů mrtvých dětí - potratů. Člověk má svobodnou vůli. Odstraněním křestanství vypustíte džina, kdy hrůzy 20. století budou jen slabým odvarem.

0 0
možnosti
F

Faustino

21. 10. 2010 20:03
Re: Svobodná vůle a 20. století

Desatero je převzaté z Egyptské knihy mrtvých. Který Bůh dal tedy lidem desatero, egyptský?

Komunisté si jen mírně upravili Ježíšův výrok „Kdo není se mnou, je proti mně“ (Mt 12,30) na významově stejné "Kdo není s námi, je proti nám".

A nenávist vůči jinověrcům je už ve Starém Zákoně, pod přímou patronací Boha.

0 0
možnosti
D

dampfer

21. 10. 2010 18:43
Poradil bych

pozorně se podívat do zrcadla, jestli náhodou nemáte na hlavě královskou korunu, jestli nemíváte sny o své genialitě, abnormalitě, že vše podstatné už dávno znáte, že jste všude byl a všechno četl. Sebereflexe, pokora a soucitnost-- to vám určitě chybí.K víře v Boha vás opravdu nikdo nenutí a nečiňte si násilí hloubáním  nad Boží genialitou, tu stejně nikdo nepochopí. Jen stopy jsou zřetelné a naprosto logické. Jste-li materialistou a nevěříte v perpetuum mobile, prosím o vysvětlení--- kde stále bere elektron energii potřebnou k oblétávání protonu??? Sondy křižují vesmír a zkoumají záhady třesku a hvězd, ale do jádra a principu hmoty, ležící všude na pultech laboratoří,-- žádný akademik nepronikl ani o píď.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 10. 2010 19:29
Re: Poradil bych

Ale na na to nepotřebuje žádnou energii nikde brát. On prostě má počáteční energii a ta na to stačí.

0 0
možnosti
P

petr.jurcinek

21. 10. 2010 17:49
geny

já nevim, ale nejsou tyhle vědecký výzkumy pořád ještě trošku nedokonalý....hledá se gen homosexuality a gen násilí a bůhvíco....a.....vlastně pořád se o tom ví uplný....p..

0 0
možnosti
P

petr.jurcinek

21. 10. 2010 17:52
Re: geny

ale s tou svobodnou vůlí..to tak nejspíš bude......mozek si dělá hodně, co chce, pamatuje si, co chce.....a tak různě.......

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..