Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Davi.d

21. 10. 2010 16:12
Svobodá vůle

Ve výsledku na tom, jestli svobodná vůle existuje nebo ne, v podstatě nezáleží.

Člověk možná nemá svobodnou vůli se rozhodnout zda spáchá nějaký trestný čin, ale ostatní pak nemají svobodnou vůli se rozhodnout, zda ho potrestat. Resp. pokud neexistuje svobodná vůle, pak zločinec musel spáchat trestný čin a ostatní ho za to museli potrestat.

Ale co víc, pokud nemáme svobodnou vůli, pak nemáme svobodnou vůli ani nad svým myšlením. Ať už se rozhodnete, že máte svobodnou vůli nebo ne, jste pořád uvnitř sféry myšlení. A tedy, pokud se rozhodnete, že máte svobodnou vůli, tak jste se tak museli rozhodnout, neměli jste jinou možnost.

Uvnitř myšlení je vám informace o tom, zda máte svobodnou vůli, prakticky k ničemu. Protože pořád nemáte jinou možnost, než se rozhodnout - to je to největší omezení - nemáte svobodnou vůli se nerozhodnout. I když neuděláte nic, tak jste se rozhodli neudělat nic.

To jestli máte svobodnou vůli můžete pouze konstatovat jako fakt, ale k ničemu vám to nepomůže.

0 0
možnosti
F

Faustino

21. 10. 2010 18:03
Re: Svobodá vůle

Svobodná vůle je konstrukt nábožensky věřících aby vyvinili Boha. Jinak by mohl za vše Bůh.

A protože je jejich vztah k Bohu silně devotní, nemohou odpovědnost Boha připustit. To by se na ně mohl Bůh rozhněvat. Je to vztah jako k despotickému šéfovi - veškerou vinu je potřeba vzít na sebe.

0 0
možnosti
F

Faustino

21. 10. 2010 16:10
Svobodná vůle

Biblický Bůh svobodnou vůli občas odnímá, jak svědčí Ex 7,3: "Já však zatvrdím faraónovo srdce a učiním v egyptské zemi mnoho svých znamení a zázraků. Farao vás neposlechne, ale já vložím na Egypt svou ruku. Vyvedu zástupy svého lidu, syny Izraele, z egyptské země, ale ji postihnu velkými soudy. Egypťané poznají, že já jsem Hospodin, až vztáhnu svou ruku na Egypt a vyvedu Izraelce z jejich středu.

Ex 9,12: "Hospodin však zatvrdil faraónovo srdce, takže je neposlechl, jak Hospodin Mojžíšovi předpověděl."

Co když svobodnou vůli odňal většině lidí, nebo dokonce všem a my tom jen nevíme.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

21. 10. 2010 15:45
ať už jste tím chtěl říci cokoli....

....mě se to příjemně četlo;-) karma

0 0
možnosti
S

scabies

21. 10. 2010 15:37
mozku trochu rozumim

mam Ph. D. prave na fMRI. Je pravda ze s tou interpretaci dat je trochu problem a dodnes jsou o tom spory, ale zadne sasadni. Pri fMRI se pouziva BOLD kontrast, ktery souvisi s prokrvenim ruznych oblasti mozku pri ruznych cinnostech. Clovek ten signal s fMRI pak statisticky vyhodnoti a v mozku dostane ruzne svitici okrsky zvyseneho prokrveni. Je ale otazka, jak to spravne interpretovat. Par informaci o nevedomych motivacich je treba zde

http://www.psychsystems.net/Publications/1998/1.%20the%20scientific%20legacy%20of%20sigmund%20freud_Westen_psych%20bulletin%201998.pdf

0 0
možnosti
S

scabies

21. 10. 2010 15:43
Re: mozku trochu rozumim

pokud dnes nekde filosofove hledaji zaklad pro svobodnou vuli, tak se vetsinou odvolavaji na kvantovy indeterminismus. Mozek pracuje na urovni molekul a atomu, takze pro nej na mikrourovni plati kvantova mechanika. Znamena to, ze kvantovy indeterminismus poskytuje prostor pro svobodnou vuli? Osobne si myslim, ze je to spis spekulace. Od kvantove indeterminace ke svobodne vuli je jeste daleko

0 0
možnosti
A

anozavislak

21. 10. 2010 15:35
Jak neverit v Boha?

Jednoduse!

Verici pry spojuji Boha s nabozenstvim a s posmrtnym zivtem a s dusi. Takze kdyz vyvratime existenci duse, vyvratime i zbytek. A duse muzem vyvratit jednoduse. Napriklad v clanku se pise: "Jinými slovy, mozky psychopatů jsou zkrátka nastavené jinak, což lze vidět při vyšetření moderními zobrazovacími metodami."

A ja tvrdim, ze jedine vedomi je vedomi v mozku. jedina duse ktera je je seda mozkova hmota. Takze kdyz si vyvrtate diru do hlavy, znicite osobnost kterou jste. Kdyz si vypijete alkohol, zmenite osobnost kteou jste. Kdyz vam odoperuji pulku mozku, jiz nikdy nebudete co jste byl. Kdyz vam elektrosoky zformatuji pamet, jiz nikdy nebudete co jste byl. Takze to je snad dostatecny dukaz toho, ze duse neexistuje. Protoze kdyby clovek zemrel, tak co by s nej zbylo? Zrazu by se uzdravil a duse by zacdala fungovat spravne? ;-D Ne! Duse proste neni, Buh neni!

0 0
možnosti
O

oslik

21. 10. 2010 14:40
Jak uvěřit v Boha?

Čtením knížek? Ne. Logickým rozebíráním argumentů a protiargumentů. Nejspíš ne. Tak čím? Osobním setkáním s ním. Co to znamená? Pro každého něco jiného - protože každý máme jinak postavený mozek. Není žádná šablona, která by fungovala na všechny.

A je i možné, že jste s Bohem už někdy setkal - jen si to nemusíte uvědomovat, protože můžete mít blokaci, nebo chybí kamínek do mozaiky, aby vám to docvaklo naplno.

0 0
možnosti
LM

lada222

21. 10. 2010 15:01
Re: Jak uvěřit v Boha?

Mnoho lidí si vysvětluje náhodu působením nadpřirozeného Boha, protože potřebují mít na všechno odpověď proč se něco stalo tak a ne jinak:-)

0 0
možnosti
A

anozavislak

21. 10. 2010 14:20
Svobodna vule iluze neni!

Jestli mate rohlik, tak se muzete svobodne rozhodnout, zda ho snite nebo ne, zda ho

pred snezenim rozlomite vejpul, nebo ho snite v jednom kuse.

Svobodna vule je ALE podminena vstupy a limitovana mantinely!

Vysvetlim: Kdyz mame svobodnou vuli, nemame svobodu uplatnit rozhodnuti ze svobodne vule. Protoze kdyz se svobodne rozhodneme, ze jsi jdeme koupit faro, musime mit na to penize. A kdyz je nemame, mame smulu. Muzem se treba rozhodnout, ze si penize vydelame. Jenomze na vydelani penez potrebujeme dostatecne IQ a nebo zlodejsky talent se zaludkem a dalsi vec, kterou k penezim potrebujeme je i stesti. Nemame-li to, tak svobodne rozhodnuti nenaplnime.

Vstupem se rozumi i nase geneticka predispozice. Nekdo muze povazovat rozlomeny rohlik za neesteticky a proto je predurcen k tomu snist ho v kuse. Takze svobodna vule je vse co je mezi vstupy a mantinely. Moc toho sice nezbyva, ale je tam. ;-)

0 0
možnosti
JC

Jarcho

21. 10. 2010 14:00
A jak víte, že Bůh do světové války nezasáhl?

Např. Hitler byl pevně přesvědčen, že ano, a to tím, že ho ochránil před tolika atentáty. (Hitler ovšem pro svou zavilou nenávist ke křesťanství nazýval Boha jménem Prozřetelnost.) A co když měl pravdu? Co když by Hitlerova předčasná smrt vedla k mnohem větším válečným hrůzám?

Kdyby byla válka předčasně ukončena, USA by něměly možnost použít dvě malé a relativně málo účinné atomové bomby. A po válce by jak USA, tak i SSSR atomově zbrojili jako diví - jako tomu bylo i ve skutečnosti. Jenom by nikdo neměl tu strašlivou zkušenost s použitím atomových bomb - a tak by nejspíš došlo někdy koncem 50. let k atomové válce mezi USA a SSSR a Severní Amerika i Evropa a kus Asie by dnes byly nebývanými a neobyvatelnými pustinami.

A svobodná vůle samozřejmě existuje.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 10. 2010 13:49
obvykle

vám karmu nedávám  ovšem tento článek se mi líbí. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..