Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

m. l.

18. 11. 2010 19:23
Rozumný člověk se nehádá o neexistenci

posmrtného života, rozumný člověk zkonstruuje fázový vyhledávač duchů a komunikátor se záhrobím v k-pásmu a vydělá na tom majlant ;-D

0 0
možnosti
OJ

Odilo Jankovič

18. 11. 2010 13:21
Pozastavení se u pojmu vědomí

Krom toho, že přirozeně není problém opačné argumenty nashromáždit z opačné strany, pozastavil bych se nad probémem vědomí(a jeho chybným používáním v článku). V moderní filosofii posrmtného života či duše se právě než vágní a kulturně pestrý pojem duše nastrkuje např. pojem vědomí. Pokud chceme takto dokázat duši, neexistuje lepší pomocník než právě totální fyzikálně-chemický determinismus chování v mozku. Poté už je třeba se jen ptát, proč existuje vědomí - proč si uvědomujeme sami sebe, proč pociťujeme a cítíme, ostatně proč vůbec říkáme, že "jsme". No, a pokud takové vědomí není čitelné z mozku(v něm jsou čitelné pouze chemicky-fyzikální rocesy) nepochybně je nehmotné a svým charakterem nesmrtelné(změnitelné, ale nezničitelné). Např. Schrödinger kalkuloval, že vědomí je přirozeně podmíněná složka složitých systémů, jako je např. mozek. Vědomím jsou podobně vybaveny asi i ostatní živé organismy a snad i tak složité struktury jako počítače či stroje. Vítejte ve vědeckém animismu! ;)

0 0
možnosti
S

scabies

18. 11. 2010 9:16
vedomi ze je vysledkem cinnosti neuronu?

myslite ze je to dokazano? Co kdyz je to tak, ze duse pouziva neurony jako tlacitka pro ovladani tela? Jste to schopen vyvratit? Nejste. Kdyz se duse rozhodne zvednou pravou ruku, tak aktivuje mozkove neurony v motoricke kure atd.

http://philosophyfaculty.ucsd.edu/faculty/rarneson/Courses/chalmersphil1.pdf

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

18. 11. 2010 8:52
Karma...

...i když existuji ;-);-D

0 0
možnosti
SHVŽ

Sir Humprey věčně živý

18. 11. 2010 0:42
nojo Roman, to sem si moh myslet

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
S

scabies

18. 11. 2010 9:23
Re: nojo Roman, to sem si moh myslet

neobtezuj tady, klausomile. Tema clanku prevysuje tve IQ o 60 bodu

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

17. 11. 2010 21:48
účelové

ty důvody mě trochu zklamaly. Na posmrtný život nevěřím, ale právě sloveso "nevěřím" či "věřím" vcelku deklasuje snahu o "vědeckou argumentaci".

Kdo bude chtít věřit, uvěří stejně a kdo ne, ten se nad tím usměje....a já se usmívám celkem rád;-)

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

17. 11. 2010 21:08
je zajímavé číst si takovéto články

vypadají téměř vždy jako kdyby autor přesvědčoval hlavně sám sebe, vždyť pokud jsem si jist že žádný posmrtný život neexistuje proč snášet kvanta argumentů? prostě není a tečka ovšem ani jedna strana sporu nemůže pro své tvrzení přinést žádný důkaz vždy je to jen o víře v to či ono, pravdu zjistí jednou každý to je jediná jistota ovšem je pravdou že pokud existuje další level někteří budou mít takový pocit že je něco špatně a oni se řítí do průšvihu

0 0
možnosti
F

Faustino

17. 11. 2010 21:19
Re: je zajímavé číst si takovéto články

Proč by se měli řítit do průšvihu? V čem spočívá ten průšvih?

0 0
možnosti
RH

Kruton

17. 11. 2010 18:12
Typický nevědecký přístup

Z autora čiší jeho světonázor a těžko věřit, že jeho argumenty nejsou sesbírány jen za účelem, aby měl zrovna jeho domeček z karet větší stabilitu....

0 0
možnosti
RP

Roman01

17. 11. 2010 18:19
Re: Typický nevědecký přístup

Mohl byste uvést , co je nevědeckého na uvedených argumentech? A mohl byste uvést, jak by se podle vás správně vědecky dokazovalo, jestli zážitky NDE jsou halucinace či jestli člověk skutečně opouští tělo ? Popřípadě máte nějaký vědecký důkaz, že vědomí může existovat nezávisle na těle?

0 0
možnosti
G

Gašpo

17. 11. 2010 18:07
No účel to splnilo

asi titulok pritiahol dosť čitateľov.;-)

Snažiť sa ale v tejto oblasti niečo dokazovať je totálne od veci. Rovnaká blbosť je opačný postup t.j. dokazovanie, že existuje. Možem to postaviť napríklad tak, že keby nám bolo umožnené dokázať existenciu posmrtného života, potom by stratil význam ten pozemský. Uznávam, že predstava posmrtného života ako bytia v dokonalom raji, ale odraze tohoto pozemského je strašne naivná. Ale že niečo "potom" je, to je minimálne rovnocenné názoru že potom nie je nič.

Až budete starší, možno získate viac skromnosti i pokory a zbavíte sa tej ilúzie ľudskej dokonalosti. Sme skutočne tak vybavení, aby sme všetko rozlúskli a do všetkého nazreli? Dospejeme k takýmto možnostiam pomocou techniky? Ani náhodou!

Sú to všetko smiešne úvahy mravca zahrabaného v koňskom truse.;-)

0 0
možnosti
JP

johnpeters

17. 11. 2010 18:05
V USA zaváděli

pacientovi při operaci do jícnu hadičku-neznám její odborný název-kapila?-,apři tomto zákroku přišel o zub.Pacient exnul,díval se od stropu na oživování,vrátil se zpět,a po probrání se označil lékaře,který ztrátu zubu zavinil...A propos,mohl byste mi popsat,co to je svědomí...?Ovšem jestli tento pocit znáte.Děkuji.

0 0
možnosti
D

Davi.d

17. 11. 2010 19:04
Re: V USA zaváděli

Svědomí je naučený reflex, který porovnává a snaží se korigovat vaše chování vůči představě - ideálu, kterou mozek vytvořil akumulováním vnějších podnětů. Mají malé děti svědomí, dokud mu nejsou naučeny? Učení může být jednoduché, mozek má prostě radši odměnu než trest. Pro existenci svědomí se musíte nutně vymezit vůči ostatním. Ať už je svědomí cokoliv, je to výtvor civilizace, nic nadpřirozeného.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..