Diskuse

Žijte vědecky

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Astaroth

15. 3. 2011 10:29
Al Gore

A tento aktivista je na seznamu ktere pavedecke organisace?

0 0
možnosti
N

Novotnak

15. 3. 2011 10:25
Zjímavý článek, taky karmuji

i když s tím jízdním řádem to neplatí vždycky. Kolikrát přijede vlak a lidi nepřijdou nebo lidi přijdou a vlak nepřijede. Není ten jízdní řád alespoň částečně sepsaný podle toho jak chodí lidi? Představte se, že v době, kdy lidé chodí z práce či do práce jezdí víc autobusů a snad i vlaků než kolem druhý v noci. Tedy souvislost lidé-řád, tedy opačně než jste psal. A lidé pak jen upravují přesné načasování příchodu podle toho, jak jezdí vlak a vlak jezdí jak se mu chce, kolikrát bez ohledu na čekající lidi a jízdní řád. ;-) Když bude mít vlak pokaždé hodinu spoždění, pak i lidé upraví svůj příchod na nástupiště. Pokud to vlak nebude pravidelně stíhat, tak se podle toho nakonec upraví jízdní řád, v podstatě na každé zastávce je čas upraven podle toho, kdy to ten vlak stihne z minulé zastávky. Tedy příčinná souvislost vlak-řád. A vůbec, většina lidí chodí do práce ráno, tak jsteli to všechno (lidi, řády, vlaky) nakonec neřídí denní doba, tedy rotace země kolem osy... ;-) a tak dále

0 0
možnosti
VS

apoc9

11. 3. 2011 14:10
Vědecká gramotnost spasí lidstvo

Amen. :-)

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 3. 2011 12:37
a to je napsáno ve jmenu koho?

Ona totiž stačila věta "Věříme jenom tomu, čemu chceme". Což je výraz svobody než  ignorance davů.Přepis taky může znít-nikdo mě nemůže  nutit věřit v něco v co věřit nechci. Což už zní pozitivně a za její uskutečnění  bojovaly  generace před námi.

Problém té oficiální vědy, je že neexistuje žádná absolutní pravda,pokud půjdeme skoro po všech vědeckých poznatcích krůček po krůčku,důkaz po důkazu,skoro vždy dojdeme k místu, kde ty kamínky nejsou zcela pevné, náhle je tu teorie či přijatý myšlenkový důkaz,popřípadě dole v základech axiomy, které se nedokazují.A když se zeptáme proč se uznává zrovna tato teorie, tento konzenzus,tento axiom, jiná než nahoře uvedená odpověď neexistuje "Věříme jenom tomu, čemu chceme". Pak ale stejnou svobodu názoru, kterou si přisvojuje oficiální věda by měli dostat i všichni ostatní.

Mimochodem, co je to globální oteplování?Prokázaná příčinná souvislost,zjištěná korelace,konsenzus,neověřená hypotéza a nebo sprostý podvod?

0 0
možnosti
JZP

Jožin z planin

11. 3. 2011 13:32
Re: a to je napsáno ve jmenu koho?

Otázkou je, zda je takováto svoboda pro člověka užitečná nebo ne. Když budu věřit, že  Země je dutou koulí, žijeme na její vnitřní straně a veškerý pozorovaný vesmír je uvnitř, tak je to moje věc. Neměl bych se ale (pro své vlastní dobro) ohánět argumenty, které jsou naprosto zcestné, ignorovat důkazy z okolí a vybírat si jen ty, které se mi pro tu teorii hodí. Měl bych vzít každý důkaz, ověřit jeho smysluplnost a vliv na mou teorii. Pokud je s ní v rozporu, měl bych ji opravit nebo dokonce zrušit a ztotožnit se s teorií jinou (ať už opět vlastní nebo nějakou cizí). Problém je v tom, že většina lidí to neudělá.

GO může být cokoliv z toho, co uvádíte. Důležité je zkoumat argumenty obou stran a nepřidat se slepě k jedné ze stran. V rozhodování, zda GO připustit jako možnou teorii nebo ne hrají roli i následky tohoto rozhodnutí. Je přípustnější rozhodit ekosystém, kdyby byla pravdivá a neuznali jsme ji nebo nějak omezit svobodu lidí i v případě, že pravdivá není? Bohužel neznám odpověď.

0 0
možnosti
MT

Fermi

11. 3. 2011 12:22
Karma

Pěkný článek. Díky R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..