Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FH

Bouše

27. 12. 2011 15:41
Souhlasím s autorem,

ale je mi jasné, že tím nepřesvědčil nikoho, kdo věří  "v něco nad námi :-P ". Bezvěrci a věřící se nemohou nikdy pochopit.

1 0
možnosti
OK

iacobau

27. 12. 2011 15:49
Re: Souhlasím s autorem,

Nebyl bych takovým skeptikem :-)

0 0
možnosti
S

Sekac

27. 12. 2011 15:39
Pěkný příklad

je neúčinnost modlení na nemoci - testy prokázaly leda škodlivý vliv modlení na nemocného!!!!!!

0 0
možnosti
P

PPetr

27. 12. 2011 15:53
Re: Pěkný příklad

Nechápu - modlení nemá účinek na nemoci, ale testy prokázaly škodlivý vliv?

Nechce tuto myšlenku rozvést, nebo dotáhnout do konce?

0 0
možnosti
MK

sarumánek

27. 12. 2011 15:27
hezká ukázka ateisticé ignorace

Pokud ateista založí své přesvědčení na vědomém ignorování faktů, tak je všechno špatně a jeho konstrukce se hroutí jako domeček z karet. Holá pravda je totiž taková, že spousta vědců je nevěřících a spousta věřících. Mezi věřícími jsou desítky nositelů Nobelovy ceny a světově významné autority počínaje Einsteinem. A je otázka, kterých je více. V každém případě je věřících lidí na světě stále velká většina, přičemž velká většina z této velké většiny uznává vědecký pokrok, takže snažit se z nich udělat zabedněné pitomce může jenom zabedněný pitomec. :-)

1 0
možnosti
S

Sekac

27. 12. 2011 15:37
Re: hezká ukázka ateisticé ignorace

Einstein v žádného boha nevěřil.

Nesnažte se mlžit - prostě věřící špičkový vědec je výjimka!!!! potvrzující pravidlo - najděte si statistiky např z křesťanských USA.!!!!

1 0
možnosti
OK

iacobau

27. 12. 2011 15:20
BTW

Nepochopení smyslu víry vystihuje tento aforismus: Křesťan věří Ježíšově učení o spáse, ateista nevěří Ježíšově chození po vodě.

3 0
možnosti
VS

apoc9

27. 12. 2011 15:46
Re: BTW

Velice výstižné. R^

0 0
možnosti
OK

iacobau

27. 12. 2011 15:18
Odmítání nepochopené víry

Trochu na mne dýchl přece jen už dávný duch osvícenského myšlení, které stavělo víru (převážně křesťanství) proti vědě poukazem na to, že náboženské odpovědi na otázky JAK se neshodují s vědeckými. Zatímco v dobách dávnějších otázka JAK nebyla až tak podstatná ve směru ke smyslu bytí, osvícenství ji tak trochu glorifikovalo v představě, že ateistická věda brzy nalezne odpovědi na všechny JAK, čímž definitivně pohřbí (nejen) křesťanského Boha. Někteří apologetové biblického JAK marně (jak jinak) sváděli boj s vědou. Až teprve později se křesťanství znovu vracelo ke své podstatě, tedy odpovědím na PROČ, tedy po vlastním smyslu.

Věda na otázku PROČ (pro někoho překvapivě) zcela selhává, neboť po jistém řetězci příčin a následků, hierarchie zákonitostí či časovém posunu zpět končí někde u fráze "protože to tak je". Z toho vyplývá, že věda a víra se teoreticky mohou doplňovat, ale nejdříve je nutné rozbít jeden z předpokladů, a tím je materializace Boha.

1 0
možnosti
OK

iacobau

27. 12. 2011 15:18
Re: Odmítání nepochopené víry

Autor sám i citovaní autoři totiž hledají Boha uvnitř materiálního vesmíru a zcela logicky ho vědecky popírají. Pro exaktní vědu jako subjekt zkoumání nemůže existovat. Co když ale Boha budeme chápat scholasticky jako příčinu všech příčin, jako kontext bytí samého, jako tvůrce času i prostoru a veškeré matérie, z tohoto hlediska však logicky jsoucího mimo tuto matérii, byť jí zároveň jaksi prostupuje, ne však ve smyslu materiálním, ale duchovním. Nadpřirozeno v křesťanském pojetí nejsou kouzla a čáry, není to bůh fyzikálních mezer, jejichž zaplněním se mu ubírá místo k životu. Je to Bůh, přesněji řečeno ten, který je (a nelze ho jednoduše nazývat jménem jako jakoukoli světskou bytost). Bůh, bytí stvořil a který dává bytí smysl. Působení Boha pak nebudeme nutně hledat ve stvořené hmotě, ale v člověku, v němž se protíná tělo a duch, jak věří křesťané.

0 0
možnosti
SHX

Sir Humprey XXXII

27. 12. 2011 15:18
Nejhorší ale je, když se věda stane vírou a dogmatem

jako v případě údajného Globálního oteplování

0 0
možnosti
SW

hph

27. 12. 2011 15:13
Znáte tento vtip?

Sedí vedle sebe dva na lavičce a jeden z nich čte Bibli. Po chvíli začne jásat: "Hurá, můj Bůh je velký, převedl Izraelce suchou nohou přes moře." Ten druhý se ušklíbne a začne mu to vysvětlovat: "Ale prosím vás, vždyť tam bylo vody po kotníky, jen to nadsadili, že suchou nohou. Všechno má věděcké vysvětlení." První pokračuje v četbě a za chvíli opět jásá: "Hurá, můj Bůh je velký. On v té vodě po kotníky utopil celé faraonovo vojsko."

Takže to máte marné, vždycky budeme my první a vždycky budete vy druzí :)

0 0
možnosti
S

Sekac

27. 12. 2011 15:34
Re: Znáte tento vtip?

1) Nemáte nejmenší důkaz - to, že se to píše v Bibli, naopak ukazuje na nevěrohodnost tvrzení viz spousty protiřečících a vyvrácených tvrzení.

2) Zcela přirozeně byl podobný jev pozorován při déletrvajícím větru jedním směrem, který skutečně na čas snížil hladinu v mělkém moři blízkého východu - nic nadpřirozeného - sorry.;-D:-):-P;-);-D

1 0
možnosti
D

duhacenzor5

27. 12. 2011 15:04
Autore, tohle nejsou

žádné názory z poslední doby, přesně to samé jsem se povinně učil na základní,střední i vysoké škole za éry komunismu, to samé se cpe do lidí, již od Velké Francouzské Revoluce, v povinných státních školách i v médiích, jen jména se občas mění, jinak stejná nuda, jeden a ten samý předepsaný povinný názor. Patří k tomu i lež o jakési údajné neslučitelnosti vědy a víry, jako by Einstein. Linné, Oppenheimer...nebyli věřící, resp. nesmí se to u nich uvádět,  ten spor je ve skutečnosti jen o vnucovaném povinném atheismu a křesťanské tradici, skutečný vědec nepotřebuje sedět v TV a nadávat na křesťany, to ponechává ideologům, pro skutečného vědce je ponížení, jestliže jeho disciplína je zneužívaná k politickým proklamacím mocných. P:S: A to nemluvím o tom, co za atheistickou praxí je.

4 0
možnosti
PD

VéPéčko

27. 12. 2011 15:14
Re: Autore, tohle nejsou

V současné době době to spíše vypadá na opačný extrém. V USA jsou státy, kde je ve šklolách popírána Darwinova teorie a máte problém spíše s obhajobou ateismu. Nemluvě o různých islámských státech.

Částicová fyzika se samozřejmě potkává s vírou velmi často - jestli je bůh, který aktivně ovlivňuje náš svět  jak, kudy a prostřednictvím které fyzikální síly působí na hmotné částice? To by skutečně muselo být detekovatelné. A na druhou stranu, jak mohou neživé částice stvořit sebeuvědomění vyšších živých organizmů - tedy něco co stojí jakoby mimo.

0 0
možnosti
MK

Mama Kami

27. 12. 2011 15:00
Nevěřím ani jedněm

Ta i ta strana jsou dogmatici.

Zeptejte se jich na definici rozměrů jako takových a máte-li IQ nad 130, bude vám jasné, že jen papouškují někoho, kdo tu volovinu předtím plácl, protože jim to přijde chytřejší než to, co by vymsleli vlastní hlavou. A kdyby náhodou zkoušeli vlastní myšlenky, tak se zase nedoberou titulů.

Jinak kvantová fyzika je úžasně zajímavá věc. A jaderná jakbysmet - kdo vlastně ví, co se skutečně děje v atomech?

Vždyť už jen ty poměry hmotnost/objem elementárních částic - proč mi nikdo pořádně není schopen vysvětlit, co to vlastně dělá s časoprostorem na této úrovni? A co z toho vyplývá?

A vůbec...

0 0
možnosti
K

Kru.El

27. 12. 2011 16:01
Re: Nevěřím ani jedněm

Všichni velcí přelomoví vědci se titulů bez problémů dobrali. Ve vědě se ví, že tu volovinu předtím musel někdo těžce obhajovat a tak úplně nesmyslná nebude.

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..