Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vznikl život

Je to více než dva roky, co jsem psal ve svém článku Mýty okolo vzniku života a evoluční teorie o jistém druhu hydrotermálních vývěrů jako o možném místě vzniku života. Tehdy jsem napsal: "Nedávno prozkoumaný podmořský útvar, známý jako „Ztracené město" překvapil vědce tím, že v jeho blízkosti vznikají úhlovodíky, stavební kameny života, v dosud nevídaných koncentracích (10x - 100x vyšších, než u běžných hydrotermálních průduchů). Je docela dobře možné, že právě tam dávných časech vznikla první replikující se molekula, ze které vznikl všechen život."

O to víc mě potěšilo, když se mi dostala do ruky kniha Life Ascending - The ten great inventions of evolution, která právě tuto myšlenku obhajuje. Autorem této publikace, která byla vyhlášena anglickou Královskou společností jako nejlepší (populárně) vědecká kniha roku 2010, je biochemik Nick Lane.

Na rozdíl od takzvaných černých kuřáků, což je typ hydrotermálních vývěrů, jejich vznik vyvolal v 70. letech senzaci díky přítomnosti celého bizarního společenství organismů žijících v naprosté tmě, v roce 2000 byl v Atlantiku objeven útvar Lost City, což je zcela nový typ vývěrů.

 

Vpravo: Jeden z komínů útvaru Lost City, zdroj: University of Washington

Nick Lane v prvních dvou kapitolách vysvětluje, proč právě podobné místo je pravděpodobným místem vzniku života. V prvé řadě tyto takzvané alkalické hydrotermální vývěry nejsou poháněny magmatem, jako černé kuřáky, nýbrž reakcí mořské vody s horninami zemského pláště, takzvanou serepentinizací. Během ní vzniká jak teplo, tak spousta organických látek. Zároveň při tomto procesu vznikají v hornině jakési póry, ve kterých se vzniklé organické látky mohou usazovat a koncentrovat, což činí "vznik polymerů jako RNA mnohem pravděpodobnější." Na rané zemi byly navíc útvary jako Lost city mnohem častější, ve vodě se nacházelo rozpuštěné železo a póry těchto vývěrů byly pokryty sulfidy železa, které měly katalyzující funkci. V alkalických vývěrech navíc neustále vznikají acetyl thioestery, z kterých reakcí s oxidem uhličitým vzniká pyruvát, což je shodou okolností vstupní bod takzvaného Krebsova cyklu, životně důležitého řetězce reakcí, který probíhá uvnitř buněk veškerého života na zemi. Zároveň u vývěrů vzniká acetyl fosfát, což je molekula, která funguje podobně jako ATP. I to je jedna z klíčových molekul veškerého života na zemi, která funguje jako baterie - pohání děje uvnitř buňky jako tvorbu proteinů nebo práci svalů.

Jak píše Lane:

"Když to tedy shrneme, alkalické hydrotermální vývěry nepřetržitě generují acetyl thiostery, čímž poskytují jednak základ k formování komplexnějších organických molekul a energii potřebnou k jejich výrobě, zabalenou v podstatě ve stejné podobě v jaké je používaná v dnešních buňkách. Minerály, ze kterých jsou komíny složeny poskytují možnost koncentrace produktů, přičemž upřednostňovány jsou reakce a katalyzátory potřebné k urychlení procesu, bez nutnosti složitých proteinů během této fáze. A konečně, vybublávání vodiku a jiných plynů do minerálního labyrintu znamená, že surový materiál je neustále doplňován a promíchaván. Je to skutečný pramen života."

Moderní buňky a to i u těch nejjednodušších baktérií jsou nesmírně složité. Svou komplikovaností překonávají jakýkoli lidmi vyrobený výtvor. Prvotní formy života na zemi ale zákonitě musely být mnohem jednodušší. K nastartování evoluce mohla postačit jednoduchá sebereplikující se molekula. Populace takových replikátorů ( nezaměňovat s replikátory ze seriálu Stargate :) spolu začaly soutěžit o omezené zdroje a nastartovaly tak evoluční vývoj, z kterého povstal veškerý život na zemi. Postupně si tyto primitivní buňky vytvořily genetický kod na bází DNA a proteinovou mašinérii, která je základem života jak vypadá dnes. Prvotní replikující se buňky byly pravděpodobně na bázi molekul RNA, o kterých víme, že vznikají v prostředí alkalických hydrotermálních vývěrů a navíc některé z nich dokáží replikovat samy sebe i bez přítomnosti proteinů (více info například zde). Nick  Lane píše:

"Ale to není vše, co vývěry dokáží. Delší RNA nebo DNA molekuly se teoreticky akumulují více než jednotlivé nukleotidy: díky jejich větší velikosti se snáze usadí v pórech, předpokládá se, že DNA molekuly složené ze 100 párů bází se akumulují ve fantastickém množství, až milion miliard násobku původní koncentrace. Takové vysoké koncentrace by měly v principu umožnit všechny možné typy interakcí, o kterým jsme diskutovali, jako vzájemné spojování RNA molekul, atd. Ba co více, oscilující teploty podporují RNA replikaci stejným způsobem jako všudypřítomná laboratorní technika PCR (polymerázová řetězová reakce). U PCR vysoké teploty rozmotají DNA, čímž ji umožní fungovat jako šablona, zatímco kondenzace při chladnějších teplotách umožní polymerizaci komplementárního řetězce. Výsledkem je exponenciální tempo replikace."

 

Výše uvedený popis je notně zkrácená verze Laneova scénáře vzniku života, proto zájemce o bližší informace musím odkázat na samotnou knihu Life ascending, kde tomuto tématu věnuje dvě kapitoly. Kniha bohužel v České republice zatím nevyšla, ale případný čtenář ovládající anglicky jazyk si ji může  stáhnout v originále z internetu.

Pokud se domníváte, že myšlenka samovolného vzniku prvotní replikující molekuly je příliš přitažená za vlasy a nepravděpodobná, dovolím si vám doporučit ke shlédnutí video viz níže. Tento hypotetický scénář vzniku života z RNA molekul vychází z práce nositele Nobelovy ceny Jacka Szostaka, který se v současné době věnuje na Harvardu právě výzkumu vzniku života. Ani zde se bohužel neobejdete bez znalosti anglického jazyka. Pokud si ale dáte tu práci toto video přelouskat, budete možná překvapení, že vznik života vlastně zas tak složitý a nepravděpodobný nebyl.

Update 1: Byl jsem jedním čtenářem upozorněn, že existuje i slovenská verze tohoto videa, umístil jsem jí zde tedy místo původní anglické verze:

 

 

Autor: Roman Polach | středa 12.1.2011 10:40 | karma článku: 21,93 | přečteno: 4169x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..