Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bible - primitivní nesmysl

Křesťanství je založeno na příbězích a tvrzeních Bible. Jestli Bible není z velké částí přesná historie, pak křesťanství nemá na čem stavět. Bible je buď spolehlivá historická pravda anebo je celé křesťanství jen pověrčivý nesmysl.

Jak bychom mohli dokázat, že autoři Bible byli pověrčiví věřící v mýty a ne moudří a rozumní lidé? Mohli bychom se například podívat na některé bytosti, o kterých se v Bibli píše, jako čarodějnice, mágové, duchové, obři, draci, mořské příšery a jednorožci. Moderní věda nepřinesla ani náznak důkazů, že by kterékoli z těch stvoření existovalo nebo existuje. Tyhle věci jsou prostě smyšlené.

Mezi další mýtické zvláštnosti bible můžeme připočíst mluvícího hada, mluvícího osla, mluvící keř, 900-let starého muže, člověka, jehož nadlidská síla spočívala ve vlasech, tři muže, kteří prošli nezranění ohněm, muže, který žil tři dny v břiše velryby, putující hvězdu, která vedla k určité budově, člověka, který vstal a odešel z hrobu 3 dny po své smrti. Byly tyhle příběhy myšleny jen jako metafory? Pokud ano, proč to bibličtí autoři jasně neuvedli? Koneckonců, Ježíš když mluvil v podobenstvích, předem to oznamoval.

Tyto věci jsou zjevně smyšlené. Žádný alespoň trochu vzdělaný dospělý člověk, který nebyl těmito věcmi indoktrinovaný už od děství, by ani na okamžik tyto věci nebral vážně či je považoval za opravdovou historii.Křestané zjevně používají dvojí standard, když dojde na posuzování Bible jako historické knihy.

Ježíš si také spoustu věcí vymyslel. Tvrdil, že opravdový věřící může přikázat hoře, aby se pohla a ona se pohne. (Matouš 17:20) Nepohne! Ježíš tvrdil, že o cokoliv věřící požádá v jeho jménu, dostane to. (Jan 14:13) Není to pravda. Také řekl, že se vrátí nastolit Boží království ještě předtím, než jeho generace zemře. (Marek 9,1) Nepřišel. To bylo před 2000 léty. Jste jedním z těch, kteří stále čekají?

Jak je možné, že tyto věci jsou v písmu, když díky nim může dokázat, že si Ježíš vymýšlel? Protože Ježíš a autoři evangelií věřili, že konec světa příjde co nevidět - toto poselství opakoval znovu a znovu. Fajn, svět ve skutečnosti  neskončil, nicméně tato dezinformace se stále nachází v Bibli. Mnoho křestanů ale Bibli ve skutečnosti nečte a jiní jí prostě raději ignorují. Často říkají něco jako „Je to v Bibli, tak tomu věřím". To je jen jiný způsob, jak říct „Máš pravdu, vůbec to nedává smysl, ale já tomu věřím. Jen o tom nechci přemýšlet."

Ale přinejmenším Bible nabízí morální vedení, ne? Chyba lávky! V Bibli ani jednou Bůh ani Ježíš  neřekne jediné slovo proti praktikování otroctví. Některé z dalších morálních moudrostí Bible zahrnuje tyto:

  • - Zabíjet neposlušné syny (Deut. 21 : 18 - 21)
  • - Zabíjet ty, co pracují během Sabatu (Exodus 35:2)
  • - Zabíjet rouhače (Leviticus)
  • - Zabíjet nevěsty, u kterých se ukáže, že už nejsou panny (Deut. 22: 20,21)
  • - Zabíjet homosexuály (Leviticus 20:13)
  • - Zabíjet cizoložníky - (Leviticus 20:10)
  • - Zabíjet čarodějnice - (Exodus 22) kde se jasně říká, že čarodějnice opravdu existují a měly by být zabíjeny. Tato pasáž vedla k mučení a popravování tisíců, možná i milionů lidí ve středověku.

Nezdá se vám, že byla předepsána ohromná spousta zabíjení? Vážně si myslíte, že toto je to nejlepší, s čím by mohl vševědoucí, milující bůh přijít? Pokud je Bible „Slovo Boží", proč nám připadá morálně tak odpudivá? Protože je to primitivní, lidmi vymyšlená kniha . Pokud tyto příkazy představují morální moudrost zjevenou Bohem, neměly by být naše zákony založeny na nich? Neměli bychom pronásledovat a zabíjet rouhače, cizoložníky a homosexuály?

Všimněte si také, že žádná z těchto biblických „moudrostí" nebyla nikdy zrušena nebo nahrazena Ježíšem ani nikým jiným, a ani nemohla být:

„Tráva usychá, květ vadne, ale slovo Boha našeho je stálé navěky." Izajáš 40:8

Pokud je Bible opravdu „Slovo Boží", proč v ní není nějaký konečný, jednoznačný důkaz, že to tomu tak je? Proč v ní nejsou vědecká fakta, která by prokázala, že jde o zjevení od boha? Není v ní nic, co by nemohl  vědět jakýkoli vzdělaný člověk té doby a je v ní spousta dezinformací (např. Ježíš si myslel, že nemoc je způsobena zlými duchy - Matouš 8:16). Proč by Bůh nevložil do Bible nějaká fakta, které by nemohl obyčejný člověk té doby vědět - jako že země obíhá kolem slunce, mikroorganismy způsobují nemoci, že nic nemůže letět rychleji než světlo, atd?

Každé náboženství přišlo se svými „svatými knihami" a každá závisí na zázracích jako je zrození z panny, léčba vírou a tak dále. Proč Bůh nebo Ježíš neposkytne jednoznačný důkaz pro každou generaci a pro všechny na celém světě? Kromě toho, lidské náboženské argumenty způsobily v průběhu věků smrt milionům lidí. Jak by mohl Bůh, který miluje lidstvo stát stranou a dovolit, aby se to stalo? Pokud Ježíšova generace potřebovala vidět zázraky, aby uvěřila, proč by se od nás, žijících o 2000 let později, mělo očekávat, že budeme věřit pouze starověkým, neověřitelným tvrzením a slovům jiných?

Bible nás nabádá věřit bez zpochybňování, ale jak to může být moudrá rada, když muslimové a hinduisté říkají to samé ve svých „svatých" knihách? Pokud někdo, koho neznáme, říká „Prostě mi věřte" , neměli bychom být obezřetní?

Jak napsal Sam Harris „Křestanství v podstatě říká, že máme milovat a být milováni Bohem, který schvaluje obětování, mučení a zabijení, nechal mimochodem zabít i vlastního syna - jako kompenzaci za špatné chování a myšlenkové zločiny jiných."

Ale pochopitelně tento nesmysl stojí pouze na „svědectví" velmi pověrčivých, primitivních autorů Bible. Záleží vám na tom, jestli je Bible pravdivá? Nebo vás to nezajímá?

 

Článek byl převzat ze stránky: http://exchristian.net/exchristian/2008/11/bible-primitive-nonsense.html

 

Autor: Roman Polach | pondělí 22.12.2008 14:00 | karma článku: 34,26 | přečteno: 7506x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..