Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvůrce "hokejkového" grafu o globálním oteplování očištěn (opět)

Michael Mann, tvůrce slavného "hokejkového" grafu, který ukazuje, že současné globální oteplování je bezprecedentní za posledních 2000 let, byl opětovně očištěn od všech obvinění. Od loňské krádeže e-mailů z anglického klimatického úřadu CRU se objevila celá lavina vyšetřování s cílem zjistit, jestli se klimatičtí vědci dopustili něčeho nekalého. V aféře, která dostala jméno Climategate, padla obvinění, že vědci falšovali a manipulovali teplotní grafy a odmítali vydat svá zdrojová data.

Už v lednu jsem psal, že celá aféra je nesmysl a citoval prestižní vědecký časopis Nature, který se postavil na stranu klimatických vědců.

Postupně klimatology očistila jak britská parlamentní komise, tak i například Penn State university v Pensylvanii, která se zaměřila na tvůrce "hokejky" Michaela Manna. Ten v současnosti pro tuto univerzitu pracuje a jeho jméno se objevilo mnohokrát v ukradených e-mailech CRU. Podle tehdejší závěrečné zprávy se Mann "nepodílel, ať už přímo či nepřímo, na žádných činnostech s cílem zamlčovat nebo manipulovat data." Nyní Penn State university zveřejnila další část výsledků vyšetřování, které se zaměřilo na to, jestli Mann dělá svoji práci dobře. Zpráva uvádí, že Mann dostal za svou práci celou řadu cen a vyznamenání, což podle nich  dokazuje, že od samotného začátku Mannovy kariéry byly jeho výzkumy považovány za "vynikající širokým okruhem vědců."

Dále se tam píše:

"Publikační záznam Dr. Manna v recenzovaných (peer reviewed) časopisech nabízí přesvědčivý důkaz, že jeho vědecká práce je vysoce ceněna vědci z jeho oboru, z čehož vyplývá, že dodržuje zavedené standardy a praktiky týkající se publikování výzkumů. K dnešnímu dni je Dr. Mann vedoucí autor 39 vědeckých publikací a je uveden jako spoluautor u dalších 55 publikací. Většina těchto prací vyšla ve vysoce respektovaných vědeckých časopisech, tedy časopisech které mají nejpřísnější kontrolu kvality (peer review) ve svém oboru. V praxi to znamená, že doslova desítky vysoce kvalifikovaných vědců z celého světa prozkoumaly a zkontrolovaly každičký detail věděcké práce Dr. Manna a jeho kolegů a usoudili, že splňuje vysoký standard potřebný pro publikaci."

 

Na obrázku nejnovější verze Mannova "hokejkového" grafu z roku 2008, publikovaná v časopise PNAS. Pro výpočet teploty v době, kdy ještě neexistovaly teploměry, byla použita databáze 1208 multi-proxy zdrojů dat. Jedná se o teplotní odhady získané z letokruhů stromů, mořských sedimentů, ledovců, korálů, historických záznamů, zkrátka všeho, co se dá použít ke zjištění, jaká kdysi panovala teplota. Teplotní rekonstrukce byla provedena jak z celého souboru dat, tak i pouze z podmnožiny těch dat, které se při srovnání shodovaly s určitou mírou přesnosti se skutečně naměřenou teplotou (v období, za které už máme údaje z teploměrů.) Ať ale počítáte, jak počítáte, stále vychází, že současné globální oteplování je zcela bezprecedentní v celém sledovaném období od roku 200 n. l. Pokud si chcete udělat obrázek, jak složité je udělat takovou studii, doporučuju, abyste si ji alespoň prolistovali ( doplňující informace ke studii najdete zde, s popisem použitých metod a odkazy na zdrojová data.)

Ale zpátky ke zprávě Penn State university, v ní se dále píše, že Mann byl mimořádně úspěšný při získávání grantů mimojiné u National Science Foundation nebo NOAA, které mají velmi přísné podmínky, pokud chcete získat jejich peníze. Konkurence je obrovská a žádosti o grant posuzuje panel externích odborníků. Mannův úspěch jej "umisťuje mezi nejrespektovanější vědce v oboru. Takový úspěch by nebyl možný, kdyby nedodržoval či nepřevyšoval ty nejvyšší standardy své profese pro provádění výzkumu."

Vyšetřující komise prozkoumala Mannovy práce, reakce ve vědeckých časopisech, prostudovala ukradené e-maily z CRU, zeptala se na názor různých odborníků, včetně známého "popírače" oteplování Richarda Linzena.

Abych to zkrátil, 19-stránková zpráva uvádí, že komise jednomyslně zbavila Manna obvinění ve všech bodech.

Přesto v tuto chvíli již probíhá další vyšetřování Michaela Manna ve Virginii a to navzdory nedávnému otevřenému dopisu 255 elitních vědců z americké Akademie věd, ve kterém píší, že současné globální oteplování je prokázaný fakt a je způsobeno člověkem, a zároveň vyzývají k ukončení politických útoků proti klimatologům. Faktem je, že Michael Mann je asi nejočerňovanější vědec současnosti, proti němuž jsou vedeny útoky všemožných konspiračních psychopatů již řadu let. Když ale člověk odhlédne od kampaní vedených skrze blogy klimatických popíračů nebo knihy pro laickou veřejnost a podívá se do vědeckých časopisů, je zřejmé, že v očích ostatních vědců je Mann stále respektovaný odborník, jehož pověst různými drby a pomluvami nijak neutrpěla. Divím se, že navzdory všem útokům stále působí poměrně klidným dojmem, přestože se do něj velice nevybíravě pouštějí lidé, kteří sami ve vědě nedokázali vůbec nic. Jako kolega bloger Kremlík.

 

Autor: Roman Polach | sobota 3.7.2010 14:45 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2531x
  • Další články autora

Roman Polach

Ne, válka na Ukrajině opravdu není boj dobra se zlem

"Válka na Ukrajině je čistým střetem dobra a zla, nejsou tam žádná „ale”, takže nejde zpochybňovat naši pomoc Ukrajině a uprchlíkům," tvrdí šefredaktor týdeníku Respekt. Podobné teze lze najít i ve vyjádřeních naší vladních stran.

19.4.2022 v 9:05 | Karma: 44,79 | Přečteno: 3986x | Diskuse| Politika

Roman Polach

Protilátky po covidu jsou účinné přinejmenším stejně jako očkování

V dubnu zaplavily světové noviny zprávy o tom, jak mutace delta ohrožuje Indii - nestíhají prý pohřbívat mrtvé. Málokdo už ale informoval o tom, co se v této zemi se zaostalým zdravotnictvím a nízkou proočkovaností stalo potom.

2.8.2021 v 9:22 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1735x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Odpůrci strategie kolektivní imunity připomínají sektu

Ruku na srdce. Tahle epidemie mohla být už dávno za námi, kdybychom si nehráli na "poručíme větru, dešti" a nesnažili se zabránit šíření koronaviru za každou cenu.

20.11.2020 v 9:05 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Na dovolené v epicentru pandemie

"Řady rakví a žádné důstojné loučení. Italské Bergamo nestíhá pohřbívat mrtvé, pomáhá armáda." Podobné titulky zaplnily v březnu světové noviny.

24.7.2020 v 10:05 | Karma: 29,82 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Cestování

Roman Polach

Přeplněné nemocnice a jiné pohádky o koronaviru

Od počátku téhle pandemie tvrdím, že koronavirus je jenom taková horší chřipka, na kterou zemře asi 0,2% nakažených. Mnohé studie od té doby ukázaly, že nejsem daleko od pravdy.

19.4.2020 v 19:52 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2518x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..