Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ovis aries

1. 12. 2007 14:58
Jste Romane

evidentně chodící brožurka, založená na statistikách, která se tak elegantně rozdává na všech těch vědeckých sympoziích, které zřejmě navštěvujete a přitom každá ta přednáška či brožurka pak byla sponzorována nějakou farmaceutickou firmou. Kočím Romane ono s brožurkou se mi povídat nechce, ty házím na přednáškách a výstavách rovnou do odpadkového koše, kam patří.

Zkuste knihu Chemoterapie pomáhá léčit rakovinu a Zem je plochá.

0 0
možnosti

Roman

1. 12. 2007 15:30
Re: Jste Romane

Já na žádné přednášky nechodím, moje povolání nemá s vědou nic společného. Jen se mi nelíbí to středověké myšlení, které je spojeno s příznivci homeopatie a jiných pavěd..

0 0
možnosti

Roman

1. 12. 2007 14:35
hmmmm

Ovis arien: Jestli se rozhodnete, že svého příbuzného nemocného rakovinou budete léčit bylinkami nebo alternativní medicínou, místo abyste ho poslal k doktorovi, tak ho posíláte na smrt. Ale to je samozřejmě vaše věc a váš problém.

0 0
možnosti

ovis aries

1. 12. 2007 14:41
Re: hmmmm

Naopak Vy posíláte lidi na smrt a kdo tu mluví o bylinkách? Vzýváte kacíře a přitom vždy v čele se uchytili a dějiny měnili jednotlivci. Ale to jenom dnešní doba hřeší na zaručené osvícené 1000x omílaní metody a hlavně když to sype.

0 0
možnosti

Roman

1. 12. 2007 14:22
chemoterapie

Chemoterapie i ozařování je zatím nejlepší léčebná metoda, jakou máme. Není to nic příjemného, ale dokud se nenajde lepší způsob léčby, tak se hold bude muset léčit tímto způsobem. Kdyby alternativní medicína byla účinnější, tak už by se dávno používala v nemocnicích...

0 0
možnosti

ovis aries

1. 12. 2007 14:38
Re: chemoterapie

Plky, které můžete vykládat v každé hospodské putice. Kdyby nafta nebyla, tak výdělečná už dávno jezdíme na Joes´ Cell motor. Jelikož si nechceme zničit trh příjdou Oled panely na trh až v roce 2010. Chemoterapie neléčí.  Těch Vašich 50 procent si strčte tam, kde slunko nikdy nevysvitne. Ostatně to je zase jenom kec

0 0
možnosti

Jarod

1. 12. 2007 13:37
Jak to vlastne je?

Kdyz je někdo zdravý a jestě k tomu mladý, piše takovéto články a jistě tomu i věří. Když je někdo dlouhodobě nemocný a chodí po mnoha vyšetřeních a stále je mu hůře, začíná pochybovat a obratí se třeba i na homeopatii. A z reakcí několika pisatelů této diskuze vyplývá, že to funguje. Problém současné vědy je že nepočítá s duší. Prostě ji nemohu nahmatat tak není.

A v tom je ten základní problem, léčit chemicky jen tělo  a na duši zapomínat. Když vidím jak se léčí staří lidé, že berou jeden den třeba 10 druhů léků, je to ještě léčba? A přitom by kolikrát stačilo teplé slovo účasti. Léčit nejen tělo ale i duši.

0 0
možnosti

Roman

1. 12. 2007 13:54
Re: Jak to vlastne je?

Standardní léčba není vždycky všemocná. Pokud se budete léčit v nemocnici na rakovinu, máte šanči řekněme 50% že přežijete dalších pět let. S homeopatií je to číslo ale mnohem mnohem nižší. Některé nemoci je možné ovlivnit "psychicky" jako třeba alergie, ale u vážných nemocí je homeopatie k ničemu.

Standardní medicína se navíc vyvíjí, testují se neustále nové metody léčby, takže i u rakoviny se ta šance na přežití pomalu zvyšuje. Kam se může vyvíjet homeopatie? Nikam, protože ampulky naplněné vodou budou pořád jenom ampulky naplněné vodou..

0 0
možnosti

alien

1. 12. 2007 12:49
evidence based medicine

Zminovana evidence based medicine je jiste velkym prinosem proti minulosti, nicmene opomiji jeden faktor, a tim je vliv lekare samotneho. At uz to nazveme jakkoliv, napr. umeni motivovat pacienta, pusobit na jeho psychiku (nebo pro priznivce alternativni mediciny "vysilat pozitivni energii" :) ). To je dle meho nazoru pricinou obcasnych "zazraku" nekterych nejen alternativnich lekaru.

Vliv psychiky je v klasicke medicine dost podcenovan, vse se vysvetluje jako "chemicka reakce". Mozna je to tim, ze by se to statisticky overovalo spatne.

Jiny problem je, ze pred 100 lety doktori (na bazi nejnovejsich vedeckych metod a poznatku) ohrnovali nos nad bylinkami jako nad babskymi poverami, nez nekdo prokazal ucinnost. 

Dnes se napr. ukazuje, ze i vazne nemoci mohou byt zpusobeny necim zdanlive tak nevinnym, jako je zanet v dutine ustni.

Je mozne (dle me temer jiste), ze pomijime v pristupu k nemoci dulezite faktory a souvislosti - za dalsich 100 let se budou doktori usmivat nad nasi naivitou.

0 0
možnosti

Martin

1. 12. 2007 12:57
Re: evidence based medicine

To je pravda, psychika dělá hodně. Pokud věříte, že vás doktor uzdraví, pomůžete si tím. Ale funguje to i obráceně. Pokud doktorovi nevěříte a myslíte si, že do vás  cpe "chemické jedy", tak i účinný lék na vás nemusí fungovat. Například o jedné onkologické léčebně v Paskově se říká, že kdo tam příjde, ten už  se odtamtud živý nedostane. Pokud tomu někdo věří a příjde tam s tím, že jde na smrt, tak si vůbec nepomůže.

0 0
možnosti
ZM

Beka

1. 12. 2007 12:24
homeopatie

Od tří let trpím alergií na pyl. Na jaře mám i dvoudenní záchvaty (kýchání, otok očí...). Když jsem byla malá, o alergii se toho moc nevědělo, tehdy mi alergoložka předepsala "super novou" metodu homeopatii. Podotýkám že mi bylo kolem osmi let, vůbec jsem netušila co je to za léky a jediné co o nich mohu říc je, že mi pomohly. A to viditelně.

 S léčbou hometopatiky jsem skončila po téměř naprostém odeznění příznaků. Cca tři roky trvalo, než se mi příznaky zase objevily. Teď chodím na "přísně vědecky ověřené" vakcíny. (uvidíme jak to dopadne)  Jsem člověk který věří vědě a šarlatány nevyhledává. Ale na druhou stranu nikdy nezapomenu, že pro mě byla homeopatie lékém s velkým L.

  Samozřejmě že na zlomenou nohu homeopatie nepomáhá, ale na alergii jako nemoc způsobenou nepřiměřenou imunitní reakcí těla je možná přirozená nechemická metoda jedno z možných řešení...

0 0
možnosti

je

1. 12. 2007 12:16
Kazdy ma jiny nazor a veri v neco jineho

Bydlim jiz nekolik let v nemecku. Me deti lekar leci uz 10 let homeopatiky nebo i "normalnimi" leky. Zalezi na nemoci. Vetsinou pomuze homeopatie, ale nekdy take ne. O tom si kazdy musi vytvorit svuj vlastni nazor. Ja homeopatii verim a myslim, ze za urcitych okolnosti funguje. Zdravotni pojistovna zde plati vse 100%. Leky i lekare. Nemusim nic doplacet. Kdyby homeopatii neverili, tak by nic nehradili?!

0 0
možnosti

Sir Hakerley

1. 12. 2007 11:41
Nevěřím svým očím...

Skutečně nevěřím svým očím, že na iDnes se objevil příspěvek tak jasně, logicky a objektivně napsaný. Romane, gratuluji Ti! V tom bahně subjektivně hysterických a nenávistných článků, jimiž blog na iDnes oplývá, je to velmi příjemná vzpruha a jsem moc rád, že jsi takový článek napsal. To, že se najde stejně vždycky spousta lidí, které vědecké argumenty nepřesvědčí, to je jejich věc. Ať si klidně dál přikládají baňky a kurýrují se přikládáním pijavic. To jim nikdo nebere. Ale do polemiky s vědou nechť vstupují vědeckými argumenty. Jinak by žádná diskuse neměla smysl. Můžu klidně prohlásit, že po čaji z jitrocele sbíraného za úsvitu po filipojakubské noci umím létat. A dokažte, že ne! :-))) Ještě jednou díky za článek. borison@seznam.cz

0 0
možnosti

Martin

1. 12. 2007 11:54
Re: Nevěřím svým očím...

1) Přikládání pijavic je staletími ověřená a účinná terapie, k níž se vrací i mnozí nealternativní lékaři po zkušenostech s neustále se zvyšující resistencí pacientů na léky. Dtto přikládání baněk.

2) "Do polemiky s vědou nechť vstupují s vědeckými argumenty" - základní omyl, ne-li úmyslná ignorance. Tzv. věda si stanoví pravidla diskuse a ty pak vyžaduje od druhých. Trochu mi to připomíná známé socialistické - demokracii ano, ale pro koho? Diskusi jistě - ale jenom o tom, jak zlepšit socialismus.

3) Už holt ani ta šlechta není, co bývala:-)

0 0
možnosti

Martin

1. 12. 2007 11:19
Dobře napsané, ale...

Inu ano, Romane, článek je nesporně dobře a kultivovaně napsaný s argumenty, které těžko kdo může odmítnout nebo popřít. Bohužel však, jak se traduje už od Platona - půlka pravdy je často velká lež.

Homeopatie stojí a padá s přenosem informace. O tom současná věda neví téměř nic (s vyjímkou moderní teoretické fyziky, která přenos potvrzuje). Dalším principem je individualizace použití. Co funguje u jednoho, nemusí (většinou ani nemůže) fungovat u druhého. Proto je z podstaty věci nemožné objektivní "vědecké" ověřování. Homeopatický lék nemůže fungovat u všech stejně, dokonce z podstaty věci vyplývá, že u některých lidí fungovat nemůže vůbec. Ani věda ani alternativní medicína zatím neumí definovat podmínky fungování, proto však nelze přehlížet pozitivní účinky, byť by se projevovaly jen u části pacientů.

Tím samozřejmě nejsem proti objektivnímu a nezkreslenému ověřování účinků.

0 0
možnosti

Martin

1. 12. 2007 11:43
Re: Dobře napsané, ale...

Jsem, jak to tak vypadá, úplně jiný Martin, než je lékař z předchozího příspěvku:)

0 0
možnosti

Martin

1. 12. 2007 11:15
názor lékaře

K článku není co dodat, je výstižný.

Stačí o celém tomhle podvodu znát trošku více a rychle dojdete ke stejnému názoru.

Navíc z praxe vidím že nejde o víc než o tahání peněz z kapes důvěřivých lidí.

Díky za článek, je zcela přesný .R^

0 0
možnosti

ovis aries

1. 12. 2007 11:30
Re: názor lékaře

a proto si ihned utíkejte koupit osvědčené reklamní léky a v případě ČR, přeji co největší daně na "chemoterapeutické" barbarství. Od kdy je homeopatická léčba drahá ty šašku počmáranej...

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..