Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PCQ

pee choose quintana

30. 11. 2007 21:22
lekari vs tzv. sarlatani

je zajimave, ze tenhle jednostranny clanek propaguje jedine evidence based medicine, jako kdyby byla jedina spravna. a autor jeste vsechny, kdo jsou proti takove medicine povazuje pomalu za menecenne. extremni nazory z jednoho spektra jeste nic nevyresili.

0 0
možnosti

Borat

30. 11. 2007 21:57
Re: lekari vs tzv. sarlatani

Zalimave je, ze kdyz nekdo zhodnoti stav veci a vyslovi svuj nazor ktery muze byt jednoznacny tak ho okamzite narknou z jednostrannosti. Jako by Eratosthenes, ktery 200 B.C  pomerne jednoduchym (a presto genialnim) zpusobem dost presne zmeril prumer Zeme musel taky (v ramci "objektivity") vyjadrit myslenku ze Zeme muze byt i placata a nesena ctyrmi zelvami - coz byla v te dobe popularni predstava.

0 0
možnosti

Filozof

30. 11. 2007 19:16
Ať mají homeopati

pravdu nebo ne, mělo by být věcí každého člověka a jeho vlastního uvážení, jakou metodou bude pečovat o svoje zdraví. Konec konců, jde o pocity a štěstí v životě, a na to, věda nevěda, je každý sám největším expertem. jakéhokoli lékaře beru pouze jako poradce, rozhodnutí je moje věc! Myslím si, že platit povinné pojištění, že kterého jsou hrazeny jen oficiální lékaři je neodůvodnitelný zásah do práv jednotlivce. Pokud se chce někdo léčit u čaroděje, má na to plné právo.  Zdravotní daň je kolektivistický opruz.

0 0
možnosti

borat

30. 11. 2007 21:36
Re: Ať mají homeopati

Problem je, ze velice casto pacienti kteri si vyberou homeopatii odvrhnou jine zpusoby lecby a stav se jim nezlepsi nebo zhorsi z duvodu absence lecby. Nemluve o tom ze homeopaticti sarlatani z nich vyzdimaji nekrestanske penize.

0 0
možnosti

Martin Jirousek

30. 11. 2007 0:04
Můj otec

Po několikaletém boji s kopřivkou zvítězil po 14 dnech užívání homeopatika. :-)

0 0
možnosti

Kajis

30. 11. 2007 13:23
Re: Můj otec

A po dalsich dvou dnech odhodil hul a o tri dioptrie se mu zlepsil zrak. ;-D

0 0
možnosti
9

99,5

29. 11. 2007 19:12
Mnoho léků

je testováno jenom na možné vedlejší účinky. Opravdu uznávaných, dvojitě zaslepených testů, není zas tak moc. Pokud vím, na homeopatika byl takový jeden a neprokázal vůbec žádné účinky homeopatik.

0 0
možnosti

Roman

29. 11. 2007 20:27
Re: Mnoho léků

Na homeopatika se dělala už celá řada testů a studií, se stejným výsledkem. Jinak testování léků stojí fůru peněz, takže když nějaký lék tímto testováním projde a je označený jako "lék", tak tomu můžete věřit... samozřejmě že např. takový lék na rakovinu má jenom omezenou úspěšnost, protože žádný zázračný lék zatím neexistuje, ale stále na tom budete líp, než kdybyste rakovinu chtěl léčit místo v nemocnici, tak u homeopata.. 

0 0
možnosti

Pražák Roman

29. 11. 2007 18:52
Volič Národní strany

Dobře napsaný článek.Homeopatie je podle mne skutečně šarlatánství.Na celostní medicíně,tak jak ji praktituje např.Mudr.Jonáš si myslím něco je.[>-][>-][>-]

0 0
možnosti

klusik

29. 11. 2007 17:50
Něco tu nehraje - odpověď

Azbobi... ono jde o to, jak se na to kouká; když se řekne, že průměrná česká mzda je 21 kkč, neznamená to, že je všichni mají, žejo... Stejně tak můžu říci, že se mi uzdravil pes po použití homeopatik, ačkoliv nevím, jestli by se uzdravil, kdybych mu je nedal. V tomto ohledu jsou jakákoliv měření velice křehká a musí se dbát na správnou interpretaci výsledků.

Bohužel v ČR se většinou interpretují špatně, je mi líto.

0 0
možnosti

Roman

29. 11. 2007 18:09
Re: Něco tu nehraje - odpověď

Proto se taky ve studiích používájí kontrolní skupiny. Takže by se jedna skupina psů léčila homeopatiky a druhá skupina by dostala neúčinnou látku. Pokud by se v homeopatické skupině uzdravilo mnohem více psů, než v té kontrolní, beru to jako důkaz, že homeopatie funguje. Ale podobné pokusy u lidí dopadly neúspěchem. Homeopatie nefungovala.

0 0
možnosti

Ales

29. 11. 2007 17:21
Takovéto články jsou potřeba jako sůl.

Je neuvěřitelné, kolik lidí věří v účinky homeopatie, která nemá žádnou oporu ve vedě a žádné přesvědčivé výsledky, jak jste v článku přehledně srhrnul. Myslím, že pseudostudie v časopisech o alternativní medicíně mohou přesvědčit menší procento lidí, ale základ bych viděl jinde. Lidský organismus mladého člověka má poměrně silnou schopnost vypořádat se s chorobou. Pokud se nejedná o poruchu imunity a/nebo vysloveně chronické onemocnění nebo infaustní stav, má zkrátka tendenci k úzdravě i bez léčebných zásahů. A to se může opřít homeopatie. Každý třeba ví, že když dostane angínu (ve smyslu tonsilitidy), pomůžou antibiotika. Jenže kdyby si je nevzal, plně se do týdne uzdraví na cca 95procent také. Toho se pak dá využít ve světě alternativní medicíny. Odpočívejte a jednou denně vypijte tento zbrusu nový xy preparát v ceně 300Kč, který léčí angínu a podpoří vám imunitu i do budoucna. Člověk pije čistou vodu, za týden je zdráv a ještě získá silnou pozitivní zpětnou vazbu.

0 0
možnosti

Ales

29. 11. 2007 17:22
Re: Takovéto články jsou potřeba jako sůl.

Další rok angínou neonemocní (téměř nikdo jí nemá rok co rok) a již je přesvědčen o účincích navždy a před známými se pochlubí, že nemusí ani chodit k lékaři, neboť homeopatie je zázračná.

Azbobi tu namítá, že homeopatie je účinná i u zvířat. "Ano" z těch samých důvodů. I zvíře má tendenci žít a přežít a děje se tak v přírodě denně. Různým zkazkám o vyléčení psa s pokročilým nádorem se nedá ani v nejmenším věřit. Rozšiřují je sami homeopaté, aby dodali vážnost své činnosti a důvěřiví lidé je nekriticky přebírají a sdělují dál. Ve skutečnosti pro to ale neexistuje jediný důkaz. Nejhorší věcí je, že alternativní metody díky falešné důvěře lidí získaly sebevědomí a začínají si dělat nárok i na léčení skutečně vážných stavů. Z toho pak pramení lidé v ketoacidotických komatech při diabetu, lidé s generalizovanými nádory, se septickým průběhem zprvu banálně vypadající infekce. Homeopaté "léčí" a přitom nemají žádnou odpovědnost. A to mě neuvěřitelně rozčiluje, stejně jako lidská hloupost.

0 0
možnosti

Milan1

29. 11. 2007 16:20
Výborné

Skutočne dobre napísaný článok .

Vždy , keď počujem slová ako astrológia, homeopatia, čakry...si uvedomím ako nádherne to popisuje výrok - keď človek neverí ničomu, uverí hocičomu...

0 0
možnosti

klusik

29. 11. 2007 16:15
Karma...

Škoda, že se nedá dát karma i komentáři - kromě článku, se kterým souhlasím (má karmu...), musím souhlasit i s komentářem od Jiřího.

Lidi věří všeličemus (krásné slovo), ale jen ne faktickým informacím. Zvláště v Čechách. Uvedu příklad.. Například byl jsem v létě ve Finsku na 10 dní a po 10 dnech, když jsme autobusem konečně dorazili zpět do ČR, si šli spolucestující koupit noviny - Blesk, Spy a samé takové. Nikdo, ani jEDINY si nekoupil třeba MF či prostě něco, kde jsou informace a ne kraviny :-)

Takový národ se pak nemůže divit, že věří "cirkusákům".

0 0
možnosti

azbobi

29. 11. 2007 16:14
Něco tu nehraje

Je tedy přinejmenším zvláštní,že se této pavědecké metodě věnuje tolik vysokoškolsky vzdělaných a materialisticky vychovaných lidí-lékařů a že v našem státě známém velmi přísnými normami je tato léčba povolena.Mimochodem homeopatickými léky bylo vyléčeno i mnoho zvířat a ty těžko nařkneme,že víra tvá tě uzdraví.Jen pro pořádek,nemám žádný finanční prospěch z prodeje těchto léků,jsem pekař.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..