Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PO

POToole

4. 6. 2010 19:07
Vam nepripada

teorie Velkeho tresku prinejmensim diskutabilni? V cem je horsi teorie Boha - Stvoritele proti teorii zrnka prachu, ktery si jen tak visi mimo cas a prostor, az se jednoho dne z neznameho duvodu ci popudu rozhodne vybouchnout a tim vytvorit cely vesmir? A to pominu skutecnost, odkud se to zrnko prachu mimo cas a prostor vzalo, ze? A pokud to zrnko zde bylo, tak to byla snad hmota, nebo ne? Problem je zejmena v tom, ze i Velky tresk je jen teorie, a ne fakt. Protoze proste nevime. Nekdo veri ve Vyssi pricinu, nekdo v zrnko, a nekdo stale tu odpoved hleda... :-)

0 0
možnosti
RP

Roman01

4. 6. 2010 19:23
Re: Vam nepripada

Teorie velkého třesku mi nepříjde diskutabilní. Vlastně se chystám napsat o vzniku vesmíru článek, padž se mi zdá, že kolem této teorie panuje spouta mýtů. Teorie velkého třesku je velmi dobře podložená, takže to není jen tak nějaký dohad či spekulace.

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

4. 6. 2010 18:24
Zcela stručně

Upozornil mne známý na citát Einsteinův. "Co vás vede k tomu myslet si, že Bůh musel stvořit svět tak, abyste ho pochopili?

8-o

0 0
možnosti
F

Faustino

4. 6. 2010 18:43
Re: Zcela stručně

Ten Einsteinův citát neznám, odkud je?

Znám např. tento:

"Náboženství je pošetilá pověra. Slovo bůh pro mne není nic víc než označení výtvoru lidské slabosti. Bible je sbírka legend, které jsou sice úctyhodné, ale přesto velice primitivní. Žádná její interpretace, byť by byla sebelepší, nemůže (podle mého názoru) tento fakt změnit."

Další Einsteinovy citáty o Bohu jsou třeba tady:

http://holbachia.sweb.cz/texty/klasik/einstein.htm

0 0
možnosti
ML

marlow

4. 6. 2010 17:57
Porad dokola ty same hlouposti

Kazdou chvili se objevi genius co si mysli ze buh neexistuje protoze uz umime udelat mikrovlnku. Vira v boha znamena uznat ze nemohu vedet vsechno a ze to nevadi, svet fungoval a bude fungovat i kdyz mu nerozumim. A jen male rypnuti, zkuste se zeptat kterehokoliv fyzika co je to hmota..

0 0
možnosti
F

Faustino

4. 6. 2010 18:45
Re: Porad dokola ty same hlouposti

Na tu otázku obvykle fyzik odpovídá, že hmota je "zamrzlá" energie.

0 0
možnosti
P-D

Psychor - detoxikovaný

4. 6. 2010 15:49
Citát

"Když ateista složitě obhajuje, že Bůh neexistuje a tradiční morálka je iluze, nejspíš u toho myslí na své pohlavní ústrojí. Nebýt onoho jediného přikázání "nesesmilníš", byl by Západ možná stále ještě křesťanský! "

- Dinesh D´Souza (z Křesťanství a ateismus úplně jinak)

0 0
možnosti
RP

Roman01

4. 6. 2010 15:56
Re: Citát

Ano, je vidět, že Dinesh Souza zná ateisty akorát tak z televize ;-D

0 0
možnosti
W

wiki5.5

4. 6. 2010 15:45
proc

pisete "temer jiste"... mate obavy, ze se muzete mylit... mozna za to na poslednim soudu chytnete jeden nebo dva bodiky ;-D

0 0
možnosti
I

Ignatio

4. 6. 2010 15:53
Re: proc

R^

No, to už kdysi říkal Blaise Pascal, věřící člověk. Je lépe vsadit si na to, že Bůh je, žít podle toho, než naopak. Pak to překvapení může být dost nemilé. ;-)

0 0
možnosti
G

Gašpo

4. 6. 2010 15:44
Obávam sa že vydávať podobné úvahy

je skorej vodou na mlyn pre obhájcov všetkého možného len nie ateizmu.

Sme relatívne primitívne bytosti s veľmi obmedzeným frekvenčným vnímaním. Síce pomocou techniky sme si rozsah niekoľkonásobne zvýšili, ale to ešte neznamená že vidíme za roh.

Tak by som radšej zostal nohami na zemi. Možno nám jednoducho nie je súdené za ten roh dovidieť. Ale to sa tiež nedá považovať za dôkaz existencie boha. Je to pre nás zatiaľ ( a možno naveky ) téma kategórie "aby reč nestála".

Ako slávna otázka Thomasa Manna: "Nie je náhodou život len dočasnou pliesňou hmoty?"

0 0
možnosti
TK

tomas.kohoutek

4. 6. 2010 15:07
clanek ma zajimave tema ale

jako vyzkumny pracovnik vas musim upozornit, ze vase uvaha pouziva argumentaci ateistickou, nikoli vedeckou, mj. chybi falzifikovatelnost vasich tvrzeni, cili v zasade nepripoustite to, co je neateisticke.

hledani odpovedi na slozite otazky souvisejici se vznikem zivota, vznikem naseho vesmiru, s predstavou jeho nekonecnosti atd. zamestnavaji lidskou mysl a predstavuji velkou vyzvu pro lidi prahnouci po poznani. stale nas vsak presahuji, mam tim zejmena na mysli stupen lidskeho poznani.

stejne tak jako jsou lide prahnouci po vedeni, existuje velka skupina tech, kteri se od urcite urovne ziskaneho poznani a dovednosti po poznani na vyssi urovni nepidi a to z ruznych pricin. rekl bych, ze jich je naprosta vetsina. mezi nimi je i rada tech, kteri aby nasli jakousi duchovni rovnovahu, potrebuji viru v nadprirozene jevy ci bytosti. myslim, ze Buh je tak vlastne docela fajn, at uz je ci neni. pro mnohe se Bohem rozumi vira a rad (pro spolecnost dost dulezite zalezitosti).  

0 0
možnosti
L

lesicatko

4. 6. 2010 15:45
Re: clanek ma zajimave tema ale

Výborný príspevok

0 0
možnosti
A

Ahasuerus

4. 6. 2010 15:07
0 0
možnosti
A

Ahasuerus

4. 6. 2010 14:29
0 0
možnosti
RP

Roman01

4. 6. 2010 14:37
Re: Argumenty pro existenci Boha

Pěkná kreacionistická propaganda :) Z prezentace: Dinosauři a lidé žili společně :-)

0 0
možnosti
L

lesicatko

4. 6. 2010 14:18
Primitívny článok

Odkazujem na prednášku ateistického fyzika, ktorý skutočne precízne rozoberá všetky náhĺady a predsa len necháva priestor pre Boha :Vytvoření přírodních zákonů, jejichž působením vznikl a udržuje se v "chodu" celý vesmír a které vedly k rozvinutí úžasného květu života, je dílem nad všechnu představu geniálním

:

http://astronuklfyzika.cz/AntropPrincip.htm

0 0
možnosti
RP

Roman01

4. 6. 2010 14:25
Re: Primitívny článok

Stále ale platí, že vysvětlujete složité ještě složitějším a opět se naskýtá otázka: Kdo stvořil Boha? Na kterou žádný věřící neumí uspokojivě odpovědět.

Mimochodem mezi fyziky je dnes spousta propagátorů ateismu, například Steven Weinberg nebo Victor Stenger.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..