Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

13. 10. 2010 11:45
Neuvěřitelně hloupé

jak článek váš, tak ten toho vědce, co tam citujete. Jen ve zkratce:

1. Pouze věda má patent na pravdu - pokud je někdo schopný vyslovit takovýto blábol, tak asi jakákoli další diskuse s ním postrádá smysl, ale

2. Věda se sama očišťuje a opravuje - další z mnoha oblíbených klišé. Viz například několik článků zde na blogu: http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/158042/Dosavadni-vedeni-az-prilis-casto-hlavni-brzda-pokroku.html, další, snad dokonce ještě lepší tu byl asi před rokem, ten už bohužel nedohledám.

0 0
možnosti
EK

Eles

13. 10. 2010 17:01
Re: Neuvěřitelně hloupé

No dávat zrovna Stanislava Kunce za příklad...  On to napsal z jediného důvodu: aby si připravil půdu pro své bizarní teorie. Za 8 let už budeme mít v hlavně čipy a když se odstěhuješ na Madagaskar do džungle, tak nikdy nebudeš nemocný. Podobný článek o omylnosti vědy napsal tuším svého času i Čermák. Přirovnal se tam ke Giordanovi Brunovi. Každý přeci ví, že na Zemi od nepaměti úřadují mimozemšťani, jenom omezení zaslepení stoupenci moderní vědy nechtějí připustit a proto se snaží Čermáky perzekvovat a možná i upálit.

0 0
možnosti
JN

Jan Nepomuk

13. 10. 2010 11:12
Máte pravdu, na uzavřeném definičním oboru.

Ale spíš se mi zdá, že si sám protiřečíte. Odkdy je neschopnost dokázat pravdivost nějakého tvrzení důkazem o nepravdivosti daného tvrzení?

V zásadě s vámi souhlasím co do vědeckého popisu skutečnosti. Přesto mi přijde od vás laciné s pýchou vědy 21. století polemizovat a rozbíjet "vědecká" vysvětlení, která formulovali vaši vědečtí předci před třemi nebo čtyřmi tisíci lety.

Chápu vaši frustraci, že nemůžete dokázat boží neexistenci. Ale pak jako vědec musíte chápat, že dokud ji nedokážete, bude vaše přesvědčení o boží neexistenci pouhou "vírou".

Víra a věda nemohou být ani nebýt v souladu ze samotné podstaty. Pokud něco lze vědecky dokázat, přijímání takové skutečnosti není vírou. Vlastně polemizujete o nesmyslném tvrzení.

0 0
možnosti
O

oslik

13. 10. 2010 10:52
No vidíte, že nechápete...

1. Směšujete víru a náboženství, přičemž se jedná o dvě různé věci. Víra náboženství fakticky nepotřebuje, kdežto náboženství se bez víry neobejde.

2. Víra hledá odpovědi na otázky PROČ, věda zase na JAK. Jakmile si věřící začne pokládat otázku JAK, dostává se na pole vědy. Pokud se snaží zůstat na poli víry, prostě plká. Jakmile si vědec začne klást otázku PROČ, dostává se na pole víry, případně filosofie. Pokud se pokusí zůstat čistě na poli vědy, plká.

Tak si to nějak přeberte... :-)

0 0
možnosti
P

pesimista

13. 10. 2010 10:57
Re: No vidíte, že nechápete...

přesně tak bych to napsal také

0 0
možnosti
RH

Kruton

13. 10. 2010 10:41
Věda a racionalita

Pokud tedy náboženství utiskuje ženy atd.., tak mi jistě vysvětlíte, proč nacismus založený na vědecké teorii darwinismu vytvořil spolu s vědeckou ateistickou naukou marxismem největší a nejnelidštější masakry v dějinách lidstva. Nějak mi to neštimuje. Náboženství ztrácí půdu pod nohama, ale útisk nějak na té zemi zůstává.... Rv

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

13. 10. 2010 10:49
Re: Věda a racionalita

Ale ovšem, náboženství i ateismus se dají zneužít. Ale to se bavíme o politicích a dalších magorech nebo grázlech.

0 0
možnosti
G

Gašpo

13. 10. 2010 10:36
Sú to síce pojmy rozporné, ale asi potrebné

Človek má fantáziu a podvedome u zdravého jedinca funguje viera v dobro a spravodlivosť. Život dennodenne dokazuje, že na tomto svete ho moc nenájde. Ak by človek neveril v nejakú vyššiu moc, alebo karmu, alebo niečo podobné, neviem ako by to tu fungovalo. Potom je ďaľšia kategória ľudí, ktorí sa nedokážu osamostatniť a dospieť. Naivná predstava, že rodičia sú tí, čo všetko vedia a o všetko sa postarajú trvá len do určitej doby a potom sa chytia niečoho iného, inak by boli "bezprízorní". Ale to už je skorej otázka cirkví než viery.

Naše schopnosti sú veľmi obmedzené, aj špičková veda dokáže odhaliť a vysvetliť len zúfalo malinký úsek. Dokiaľ bude existovať priestor kam nedovidíme, bude tu aj priestor pre vieru. A myslím, že je proti prirodzenosti sa tomu brániť. Viera má tisíc podob a nedá sa zjednodušiť na rovnicu viera=pánbožko. Viera a cirkev sú dva naprosto samostatné pojmy, ktoré možu a nemusia fungovať spolu.

0 0
možnosti
L

lesicatko

13. 10. 2010 10:49
Re: Sú to síce pojmy rozporné, ale asi potrebné

Presne.

Vynikajúco napísané...

0 0
možnosti
JZ

Jakub Zezula

13. 10. 2010 10:23
tak jo

ad1. zatímco kdysi, asi tak ve středověku bylo mírou všeho náboženství, tedy křesťanská víra a dnes se to otočilo. Jak převratný objev, lidstvo konečně

prozřelo! Ale teď vážně, jaký je rozdíl mezi člověkem, který se klaní Bohu, podle Vás neexistujícímu a člověku, který se klaní tabuli plné vzorců?

ad2. která hypotéza je pravdivá, co bude po smrti, jestli peklo nebo ráj, se potvrdí až po smrti, vědecké hypotézy se dají potvrdit už tady, je teda naprosto nepokorné a řekl bych, že tak trochu nesmyslné, aby si věda činila patent na pravdu v tom, co je podle ní po smrti a ostatní hypotézám se vysmívala, prostě nemůže to dokázat

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

13. 10. 2010 10:31
Re: tak jo

Ale no tak...

ad1: Kolik jste viděl vědců, klanějících se tabuli plné vzorců? Klanění je vážně specialita věřících.

ad2: Tím, co bude po smrti, se z věd zabývají v zásadě jen patologie a pedologie.

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

13. 10. 2010 10:16
co je to víra?

Já bych začal od definice víry. Pokud nevíme přesně, co to je, nemůžeme o tom vynášet závěry. Jinak se mi článek líbí.

0 0
možnosti
L

lesicatko

13. 10. 2010 10:14
Veľmi jednoducho

Pokiaľ sú spoločenské vedy neexaktné , tak náboženstvo je aj ako iracionálna časť našeho ja nevyhnutné - žiadna spoločnosť bez neho nedokáže existovať.

Stavať len na racionalite človeka je nezmysel.

0 0
možnosti
F

Faustino

13. 10. 2010 10:28
Re: Veľmi jednoducho

Píšte jak kolovrátek. Samozřejmě takové společnosti existují a existovaly.

V buddhismu není potřeba víra v Boha.

V Česku, pokud by náboženství úplně zmizelo, vůbec nic se nestane, většinová společnost to ani nepostřehne.

0 0
možnosti
RWS

Roger Wilco Sr.

13. 10. 2010 9:58
.

Představte si situaci z oblasti fantazie, že byste byl od narození zavřený se svými rodiči a příbuznými v jediné obrovské budově s tisíci  místnostmi bez oken a dveří. Nevěděl byste o existenci okolního světa. Budova by byla vybavena vším potřebným k životu a prostředky, jak si tyto věci vyrobit. Zkrátka soběstačný bio systém. Jak byste dospíval, postupně byste poznával všechny místnosti, učil se žít v budově a využívat všechny její technické vymoženosti, které by byly na špičkové úrovni a nic by vám k životu nechybělo. Obvodové zdi by ale byly z absolutně nerozbitného materiálu, neměl byste prostředky, jak je probourat a dostat se ven. Ani by vás ale nenapadlo něco bourat, život v budově by vám vyhovoval. A řeči ostatních, že za těmi zdmi musí něco být, o čem nevíte, byste nazýval tmářstvím a slepou vírou. Vaše věda v budově by vám dala absolutně vše, tak proč se zabývat nějakou zdí a navíc nerozbitnou. Po smrti by vás spálili a váš popel by byl vypuštěn komínem,....

0 0
možnosti
I

ika

13. 10. 2010 9:48
Věda a víra možná

jsou neslučitelné - ale asi tak, jako vědomí a podvědomí, jako doktor Jekyll a pan Hyde.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..