Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

No, výborně. :-( Za přístup, JÁ žádnou prevenci řešit nemusím, vám pak ti nakažení poděkují. A nechápu tu bezohlednost vůči starším lidem (jak se spousta lidí uklidňuje, že jich se to netýká...). Jenže, bohužel umírat mohou i ti mladší 50-ti let, a zažít ten pocit, kdy se na vás přes sklo dívá doktor a krčí rameny, že nemá léky, že už nemá význam vám pomáhat....takový předčasný konec by nechtěl zažít nikdo.

5 1
možnosti
MT

Presne tak. Problem u vsech virusu je ten, ze mutuje, meni a adaptuje. A hlavne tento se dobre rozsiruje. A pak zjisti, ze ti "mladsi" mu chutnaji lepe a lepe se mu rozsiruje (vzhledem k zpusobu zivota), zatimco ti starsi vetsinou nikde moc nechodi...

0 1
možnosti
MJ

Obavy nejsou zbytečné. Kdo má rodiče nebo přátele ve věku kolem 80 a víc mi to jistě potvrdí. Já sama mám dokonce velké obavy, moje maminka má 81 a kvůli jiné nemoci bere dlouhodobě kortikoidy, což znamená, že imunita nula a obavy máme i z běžné chřipky. Ale hlavně jde o to, že tenhle virus je nový a nic se o něm neví. A že tyhle typy virů při vysokém promoření opravdu mohou mít větší tendence dál mutovat a měnit svoje vlastnosti - takže jsou pak víc smrtelné, víc nakažlivě, nebo že se začnou šířit i prostřednictvím jiných druhů (v tomto případě nějakých zvířat). Proto se na celém světě scházejí různé komise, proto ta opatření. Pokud se zjistí, že se virus dlouhodobě chová podobně, jako chřipkový, nejspíš vše utichne. Zatím ale je opatrnost na místě.

7 0
možnosti
TZ

Pokud u jednoho dodavatele nastane karanténa, nedostaneš zboží. Ale pouze jedno, ostatní musíš zaplatit. Firma přijde o hotovost, ale nemá zkompletované výrobky a pokud dělá sezónní zboží, je na hranici krachu (např. zemědělská technika).

Obavy jsou na místě, jen jejich podobu u nás dnes většina lidí není schopna chápat.

3 0
možnosti
RK

Nedostaneš zboží nezaplatíš, neutržíš - ale nezemřeš.

0 2
možnosti
MD

Důvod k panice není, ale úplně bych to také nezlehčoval. Za prvé pokud mát v rodině seniory, rodiče, prarodiče, tak jsou obavy na místě. A za druhé to celé beru jako takové "cvičení" jak co funguje nebo nefunguje, protože až se jednou objeví virus, který se bude snadno šířit a jehož úmrtnost bude vysoká, tak je dobré být aspoň trochu připraven, než vůbec nepřipraven.

7 1
možnosti
TT

Zatraceně drahé cvičení to bude. A odchody ze života mohou být mnohem krutější a trvat nekonečné roky, toliko ke strachu o staré lidi v rodině.

0 0
možnosti
FV

No, byl bych preventivně trochu opatrnější, do Itálie bych nejezdil, zejména do nejpostiženějších regionů, zůstal bych doma, kde bych se choval zcela normálně, za dodržování obvyklých návyků, jako mytí rukou, otužování, apod.

4 0
možnosti
JB

J60a71n 30B65u15b95e56n

28. 2. 2020 0:28

ALe on ten virus má i jiné důsledky nejen zdravotní... když ppracujete ve firmě, která je v rámci výrobního řetězce závislá na dodávkách součástek zrovna z nejvíce ostiženého regionu Číny, tak už skoro měsíc výroba vázne. Firma sice (zatím) nepropouští, ale zkracuje pracovní dobu a nechává lidi doma. To se odrazí na platu a ejhle, už se vás virus setsakramentnsky dotýká, zejména máte-li hypotéku.... Takže obavy se nutně nemusí týkat vlastního zdraví, ale něčeho úplně jiného...

10 0
možnosti
Foto

Staci pracovat ve firme, ktera dodava neco so souvisi s hromadnymi akcemi (kina, zabavni parky). Uz tak to slo do kopru a ted je konecna ...

2 0
možnosti
JS

Třebaže sám patřím do 60+, díky moc za Váš článek, protože jestli jsem se něčeho fakt bál, tak že postihne některé z mých vnoučat. A vlastně ani moje děti, které jsou ve Vašem věku nejsou asi ohrožené víc než běžnou chřipkou. Ale myslím, že s těmi cestami na dovolené je potřeba myslet nejen na sebe, kterému to asi fakt moc neublíží, ale na to, že se můžete stát nosičem toho viru a ten pak může chytit někdo, komu opravdu ublíží. Takže je do mít se zvýšeným rizikem této nákazy považuji za bezohlednost ke svým starým nebo nějak zdravotně oslabeným spoluobčanům.

12 0
možnosti
Foto

Vite ze RNA viry jsou 1000x nachylnejsi k mutaci nez jine druhy ? A ze pri vysokem promoreni populace se drasticky zvysuje sance na vyvoj formy s vyssi umrtnosti ?

5 0
možnosti
RP

Běžná chřipka je taky RNA virus. A kvůli té nikdo takový humbuk nedělá..

1 2
možnosti
JS

Obavy samozřejmě zbytečné nejsou, co je zbytečné je hysterie a panika.

Pokud vím, že je v místě nákaza, tak tam logicky nepojedu, když vím, že je nákaza v místě mého pobytu, tak nepůjdu do kina nebo na koncert, to si myslím že je standardní chování rozumného člověka, jasně mladý a zdravý pravděpodobně nezemře, ale může přinést vir do rodiny a než se ukáží první příznaky, tak už můžou mít straší lidé v rodině a okolí docela zásadní problém a asi bych si vyčítal, že jsem zabil dědu jen proto, že jsem byl lehkovážný. Na druhou stranu se ovšem nezabarikáduji v bytě s nasyslenými zásobami s tím, že bez plynové masky a chemického oděvu nevyjdu na ulici, prostě odcamcaď pocamcaď.

28 0
možnosti
TH

Myslet si můžete, co chcete, statistiky mohou hovořit jakkoli, ale jasné je jedno: nic o tom nevíte (jako naprostá většina všech lidí celosvětově) a chováte se přesně jako Zeman, když populisticky a nezodpovědně prohlásil, že si není jistý, že za změny klimatu může člověk. Když si není jistý, a to on být nemůže, protože tomu nerozumí na úrovni, která by ho k tomu opravňovala, tak ať raději mlčí. To on samozřejmě ví, ale také ví, na co jeho voliči slyší.

Co byste říkal, kdyby Vám kvůli koronaviru nějaký blízký v seniorském věku odešel na věčnost? Pouze číslo, které potvrdilo statistiku?

8 8
možnosti
RH

R52o23b60e30r40t 38H41u17m52l

29. 2. 2020 14:23

Moc krásné zhrnutí celého článku, který je postavený víc než na vědeckých faktech na autorových domněnkách. Přeji mu příjemnou dovolenou.;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..