Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

minotaur

7. 2. 2011 13:26
vedomi

Pekny clanek, jen by me zajimalo kde se vzala prvotni energie naseho vesmiru,  vlastne jakehokoli vesmiru. Nespokojite se urcite s myslenkou ze proste byla. Jeste k prirovnani vedomi - software, software nema myslim s vedomim vubec nic spolecneho.

0 0
možnosti

Démosthenes

18. 6. 2010 0:20
Anselm z Canterbury

Dovolím si připomenout starší, ale těžko vyvratitelný důkaz boží existence Anselma z Canterbury. V parafrázi zní zhruba takto: Vše okolo nás má nějaké vlastnosti a každou věc lze popsat ve vztahu k ostatním, jako větší / menší; silnější / slabší; hezčí / ošklivější. Jestliže přijmeme, že lze udělat nějakou hierarchii jsoucích věcí, tak musíme přijmout, že existuje nějaká největší, nejhezčí, nejsilnější, nejchytřejší atd. věc, které můžeme klidně říkat Bůh. Protože můžeme o téhle věci přemýšlet, tak je myslitelná a tudíž má jednu ze základních vlastností, pokud přijmeme, že Bůh je definován jako nejlepší věc ve všech kategoriích, tak zároveň nutně musí existovat, protože kategorie jsoucí / nejsoucí má také své nejlepší a nejhorší. Pokud je ale opravdu všemocný, tak může dokonce pro některé lidi být a pro jiné nebýt. Takže není problém, že se neshodneme. Ale zajímá mě jak se s tímto důkazem vyrovnáte.

0 0
možnosti

Roman01

18. 6. 2010 23:56
Re: Anselm z Canterbury

No, není to tak dávno, co jsem se tímto důkazem boží existence zabýval. V podstatě se ale dá přeformulovat takto: Aby Bůh byl dokonalý, tak musí existovat - protože existence je dokonalejší než neexistence. A tím pádem Bůh existuje. To je ale argumentace kruhem. Jeho existenci zahrneme přímo do definice pojmu Bůh.

0 0
možnosti

lost

15. 6. 2010 10:56
věda nanejvýše vysvětluje

jak demiurg vyslaný bohem svět vytvořil, stejně jako demiurg zpychl bohem danou mocí tvořit, tak i věda má výborný smysl pro simulace ztvoření, který jí často ovšem zakrývá pohled na podstatu a smysl .:-)

0 0
možnosti

joserpor

10. 6. 2010 21:41
Jasná zpráva

Autor má názory na vývoj vesmíru, evoluci a lidské vědomí, které vyplývají z marxistické filosofie :

Hmota je věčná, jeden z jejich atributů je pohyb, zvláštním druhem pohybu je vývoj. Vývoj spěje od nejjednoduššího ke složitějšímu, až k lidské společnosti, která se také vyvíjí  přes socialismus až ke komunismu, včele s nejpokrokovější vrstvou příslušníků  komunistické strany. Z toho plyne,  že nejpokrokovější hmotou ve vesmíru je mozek stranických funkcionářů.

Autor tohoto příspěvku nezůstává pozadu a hrdě se zapojuje do řad materialisticky přesvědčených myslitelů, kteří používají nepravdy, polopravdy, výmysly, popřípadě věcí vytržené z kontaxtu, aby dokázali svojí jedinou pravdu.

Vážený autore, pokud si myslíte, že svět se vyvíjí dopředu, pak tento svět zbožťujete, t.j. dáváte mu znaky Boha.Zkuste se poučit u skutečných vědců ateistů, kteří neustále mají na paměti, že všechno je nepředvídatelná náhoda, a kteří nikdy netvrdí,že Bůh není, pouze tvrdí, že je pravděpodobné, že Bůh není.

0 0
možnosti

Roman01

11. 6. 2010 10:16
Re: Jasná zpráva

Neřek jsem nikde, že svět se vyvíjí dopředu, ale že od jednoduchého spěje vše ke složitému...jistě uznáte, že atom je jednodušší než molekula a kámen je jednodušší, než živá buňka a baktérie je jednodušší než lidský mozek. A co tvrdím v tomto článku je, že je podle mě logické, že vesmír vzniknul sám od sebe z nějakého jednoduchého stavu a ne že jej stvořila nějaká supersložitá vědomá bytost, které říkáme Bůh. Protože bychom vytvořili ještě větší záhadu, než jakou jsme tím vysvětlili. Jestli Bůh stvořil vesmír, tak kdo stvořil Boha?

To je celé :)

0 0
možnosti

elcual

9. 6. 2010 23:43
Víra

Věda nikdy nedá odpověď na otázku existence/neexistence Boha. Věda umožňuje pochopení informace a její vyhodnocení. Přes snahu dávat co nejjednodušší odpovědi se jí daří naopak otázky rozmnožovat.

Hodně lidí má tendenci zesměšňovat úroveň poznání před několika staletími. Jestli se lidstvu podaří pár dalších staletí přežít a poznání rozvíjet, jistě se najdou stejní hlupáci, kteří si budou dělat posměch z nás. A určitě pro ně směšní v mnoha ohledech budeme.

Víra je osobní zkušenost, která ukotvuje náš světonázor, dává životu smysl. Je to mýtus, který slouží tomu, abychom se ve světě cítili jako doma. Každý člověk má v pozadí takový mýtus. Někdo se spokojí s představou "vesmírů jako jakýchsi bublin", jiný má proroky, někomu stačí karty a osud.

Nakonec i věda znamená vytváření si pohádek o světě. Pohádek verifikovatelných, ale se změnou paradigmatu přetavených v jiné pohádky.

Představa, že vědecky plně uchopíme svět je touhou po ovládnutí, po moci. V pozadí je strach z nepředvídatelného. 

0 0
možnosti

scenero

26. 6. 2010 3:25
Re: Víra

hm....tak pro "obyčejné lidi" je to jednodušší...no.......

Tyhle pohádky - teorie se čas podaří potvrdit...utvrdit či vyvrátit.....ale porovnávat je s náboženskými je trochu......moc....

Zkušenosti s kulatostí Země atd......prostě dějiny hovoří za vše....

Krom toho.....nebyli bysme tam, kde sme dneska....protože jeden objev pomáhá dalšímu.....obory se prolínají..........technický pokrok....život vylepšuje i komplikuje....

Touha po vědění je jedna ze základních lidských vlastností.....Touha po moci......to je trochu přehnaná představa.......u jedněch je to touha po vědění, u jiných po moci.

0 0
možnosti

MacX

5. 6. 2010 21:00
Brzy na odpovědi

Milý pane, jistě tušíte, že je vše poněkud složitejší. Např. není zřejmé, jaký je vlastně status matematiky. Nikde v přírodě ji nenajdete a mezi neurony ji budete hledat rovněž marně. Totéž třeba hudba.

Všechny nám známé civilizace nějaké náboženství měly. Buď byly hloupé a my v Čechách jsme dnes konečně chytří, anebo to mělo nějaký smysl.

0 0
možnosti

scenero

26. 6. 2010 3:27
Re: Brzy na odpovědi

nic neni nenapadnutelný.......měli a dneska už skoro nemaj......

Je to logické......rodíme se s intelektem, ale ne se znalostmi........trvalo dlouho...než se poznání o okolním světě došlo tak daleko......že nadpřirozeno už nemohlo samo o sobě obstát.....

0 0
možnosti

starej pardal

5. 6. 2010 15:57
ano

pokud jdete za nejakou sektou a vyrovnavate se s tim pomoci jeji demagogie, pak verim, ze v tom muzete mit krasne jasno...

problem spociva v tom, ze jste se ptal tech nespravnych "vericich"

0 0
možnosti

iluminat

5. 6. 2010 4:41
co takhle si alespon pripustit ze Buh je nas vymysl?

:-)

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

7. 6. 2010 16:11
Re: co takhle si alespon pripustit ze Buh je nas vymysl?

to nemůžou.....byli by najednou tak sami ;-D

0 0
možnosti

apoc9

5. 6. 2010 1:06
...

Hardware je také uměle vytvořený a dokonale promyšlený, ne dílem náhodných změn. Co je jednoduší a co je složitější? Existence vědomí je spojena s hmotou? ;-D To mě připomíná vtip "mraveneček bez nožiček neslyší."

Bůh musí být složitější než vesmír? Proč? Jaký fakt vás vede k tomuto závěru?

"Všechny zatím nevysvětlené věci schovají do úhledné krabičky s nápisem Bůh", a na to jste přišel jak? - Závěr opět "vycucaný z prstu".

Celý článek je snůška různých neověřených a neověřitelných teorií, slepených pomocí momentálně platných (a povolených) informací tvořících náboženský pamflet horlivého věřícího víry pravé, "vědeckého" ateismu. A kdo stvořil evoluci?

0 0
možnosti

Roman01

5. 6. 2010 12:18
Re: ...

Kdo stvořil evoluci? To myslíte vážně tuhle otázku? ;-D

0 0
možnosti

Obludni_K

4. 6. 2010 21:20
Možná časem zjistíte

že jsou věci maličko složitější než na pohled vypadají, ale každopádně karmu za odvahu :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..